Oärligt om vår politik mot gängvåldet, S

Replik från M om att bekämpa den grova brottsligheten

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2019-12-20 | Publicerad 2019-12-19

Socialdemokraterna påstår att Moderaterna saknar förslag på förebyggande åtgärder och en helhetsförståelse över läget kring gängvåldet. Det är i bästa fall okunnigt och i värsta fall oärligt, skriver Magdalena Schröder.

REPLIK. Våldsspiralen har under allt för lång tid tillåtits växa sig allt starkare i Sverige. Nyrekryteringen till gängen är stor och den grova brottsligheten går nedåt i åldrarna.

I det läge vi befinner oss i är en av de viktigaste förebyggande åtgärderna att låsa in gängkriminella för lång tid framöver – endast så kan vi bryta våldsspiralen.

Socialdemokraterna har under hösten vid upprepade tillfällen sagt att Moderaterna endast fokuserar på de repressiva åtgärderna. Det är helt riktigt att arbetet med att få fler poliser, skärpa lagstiftningen och lagföra fler gängkriminella är av högsta betydelse. Att Socialdemokraterna och regeringen nu också verkar ha insett detta välkomnar vi – bättre sent än aldrig.

Men att Moderaterna saknar förslag på förebyggande åtgärder och en helhetsförståelse över läget är i bästa fall okunnigt och i värsta fall oärligt.

I höstas anklagade inrikesminister Mikael Damberg min kollega och vår rättspolitiska talesperson Johan Forssell för att inte ha med sig ett enda brottsförebyggande förslag till gängsamtalen.

Det var bevisligen helt felaktigt när mejlet som Johan Forssell skickat till inrikesministerns stab blev en offentlig handling.

Utöver det omfattande program med åtgärder för att bekämpa kriminaliteten och de kriminella gängen lyfte vi även att en ny enhet för inrättas hos Kriminalvården för unga mellan 15–18 år som gjort sig skyldiga till grova brott.

Vi hade även med oss förslag om att unga som kommit förhållandevis långt in i ett kriminellt beteende i större utsträckning bör bli föremål för omedelbara omhändertaganden enligt lagen om vård av unga (LVU) samt införa ett nationellt exitprogram för kriminella som vill lämna kriminaliteten bakom sig.

Att bryta utanförskapet, få en skola med ordning och reda och se till att fler jobb skapas är avgörande för att Sverige ska fungera för alla, kunna växa och vara starkt framöver. Det kommer också vara avgörande för att bekämpa återväxten till gängen.

Men här och nu, givet den situationen med närmast dagliga skjutningar och sprängningar, måste vi fokusera på att gripa och lagföra de värsta våldsverkarna.

Sammeli anklagar i sin artikel Moderaterna för att skära ner i välfärden. Sammeli har uppenbarligen inte läst Moderaternas budget. Moderaterna lägger mer pengar på rättsväsendet och välfärden än regeringen i vår budget.

Vi kan göra det eftersom vi säger nej till friår, ineffektiva klimatåtgärder och ökat bistånd. Sverige förtjänar en regering som kan prioritera det som är viktigt och som Sverige behöver, inte en regering som är blind och låst av ett januariavtal.


Magdalena Schröder, ledamot justitieutskottet (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Texten är en replik. Läs hela debatten här:

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.