Polisbristen beror på Moderaternas synder

Replik från Mikael Damberg om tryggheten i samhället

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2019-04-25 | Publicerad 2019-04-23

När Moderaterna lämnade över makten 2014 började bara 300 personer polisutbildningen per termin, skriver Mikael Damberg.

REPLIK. Det är magstarkt att Moderaternas partiledare anklagar regeringen för bristande ledarskap just denna vecka, när det har tagit sju dagar för Ulf Kristersson att överhuvudtaget kommentera en ledande partiföreträdare som fuskat sig till bostadstillägg genom att skriva sig hemma hos mamma.

När det gäller tryggheten i samhället är det dock andra, betydligt äldre moderata synder som ligger till grund för den polisbrist vi nu ser i Sverige.

För att bygga ett starkare samhälle och ett tryggare Sverige krävs långsiktighet. Svensk polis behöver byggas ut och dimensioneras på nivåer som är hållbara över tid. I dag ser vi resultatet av att stora ofinansierade skattesänkningar tilläts gå före nya poliser under slutet av moderaternas andra mandatperiod.

När M lämnade över makten 2014 började bara 300 personer polisutbildningen per termin.

I dag har vi mer än dubblat antalet poliser i utbildning och de kommande åren ska vi upp i nivåer runt 1 000 polisstudenter per termin. Till år 2024 ska vi nå 10 000 fler polisanställda. De 552 aspiranter som anslöt till landets polisregioner under veckan kommer följas av många fler framöver.

Regeringen fortsätter göra kraftiga satsningar samtidigt som polisens uppdrag renodlas. I år har Polismyndigheten ett anslag som är 1 600 miljoner högre än förra året.

Samtidigt vill vi plocka bort arbetsuppgifter som dränerar polisen. Kriminalvården ska genomföra fler transporter åt polisen och för detta flyttas medel mellan myndigheterna.

Utöver att säkerställa att polisen blir fler och mer närvarande i hela landet har vi skärpt ett 30-tal straff, bland annat för vapen- och narkotikabrott. Vi ger också polisen fler verktyg, som förenklad kameraövervakning och tillgång till bevis från datalagring och hemlig dataavläsning.

Efter sommaren kommer regeringen även att tillsätta en utredning för att se över regelverket och utbildningen för ordningsvakter som behöver uppdateras från 1980-talets till dagens förutsättningar. Detta borde välkomnas även av moderater på kommunal nivå.

För att stärka tryggheten och bekämpa den grova brottsligheten krävs långsiktighet och insatser från både regering och kommuner; för att planera och bygga bättre bostadsområden, satsa på en mer jämlik skola och på en aktiv socialtjänst.

Polisen gör ett fantastiskt jobb, men det kommer inte hjälpa att de får 10 000 fler kollegor ifall vi – resten av samhället – inte lyckas strypa rekryteringen till de gäng och nätverk som ligger bakom mycket av det grova våldet i våra storstäder.

Det är ett något som både kommuner och regeringen har ett stort ansvar att bidra till.


Mikael Damberg, inrikesminister


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här