Ungdomar ska inte gå hemma – de ska jobba

Debattörerna: 200 000 ungdomar kommer bara gå hemma i sommar – det är slöseri

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2018-06-22

Fredrik Christensson (C) och Magnus Ek (CUF) vill se en satsning på sommarjobb för ungdomar.

DEBATT. I sommar går varannan ungdom mellan 15–18 år hemma istället för till ett sommarjobb. Det betyder att 200 000 ungdomar tidigt i livet riskerar att halka efter när det gäller att få in en fot på arbetsmarknaden. Detta är ett slöseri och Centerpartiet avsätter därför 660 miljoner kronor till ett sommarjobbsavdrag som skulle kunna skapa upp till 30 000 nya sommarjobb.

Sommarlovet är här och med det möjligheten för många unga att tjäna en slant och lära känna arbetsmarknaden. Men trots dagens högkonjunktur saknar varannan ungdom mellan 15–18 år ett sommarjobb, enligt statistik från SCB. Det innebär att drygt 200 000 ungdomar i sommar inte får chansen att sätta en lön på banken.

Men ett sommarjobb är mer än att bara få sin första lön. Att sommarjobba några år är en investering i hela sin framtida yrkeskarriär. Det innebär i praktiken att få en inblick i, och förståelse för, hur näringslivet fungerar.

Det visar sig också att ungdomar som har sommarjobbat i mindre utsträckning blir arbetslösa senare i livet.

Sommarjobb är helt enkelt en väldigt bra investering för att klara sig på arbetsmarknaden. Att testa sommarjobbare under ett par månader är också en viktig del av företagens långsiktiga rekryteringsbehov. Den framtida arbetskraften hämtas inte sällan från de ungdomar som börjar på företaget som sommarjobbare.

Kort sagt behöver fler ungdomar sommarjobb och företagen fler sommarjobbare. Centerpartiet vill därför ta fasta på undersökningar från både Företagarna och Svenskt Näringsliv som säger att svenska företag skulle anställa fler sommarungdomar om det blev billigare. I Företagarnas undersökning från våren år 2018 – Jakten på sommarungdomarna – angav de 4 900 svarande företagen att ”höga arbetskraftskostnader” var det tredje största hindret för att anställa fler.

För att svara upp mot dessa matchningsbehov avsätter Centerpartiet 660 miljoner kronor i sin budget till vad vi kallar sommarjobbsavdrag. Reformen innebär att arbetsgivare som anställer personer under 18 år slipper betala arbetsgivaravgift. Det skulle sänka trösklarna att anställa en sommarungdom. Om 15 procent av arbetsgivarna – den andel som tycker att det kostar för mycket att anställa sommarungdomar - anställde en person till betyder det 30 000 fler sommarjobb.

Ett sommarjobbsavdrag skulle också få viktiga regionalpolitiska affekter. Bristen på sommarjobbare utanför storstäderna är större än i storstäderna. Turism- och restaurangnäringen lever upp på sommaren på landsbygden vilket skapar ett stort arbetskraftsbehov. Det är också de mindre företagen som har svårast att hitta sommarungdomar, visar Företagarnas undersökning.

Tillgången till sommarjobbare blir därför också en viktig del för att skapa ett levande Sverige från Ystad till Haparanda.


Fredrik Christensson, riksdagsledamot och talesperson för ungas jobb (C)
Magnus Ek, ordförande i CUF


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.