Asyllagen slår hårt mot hbtq-flyktingar

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2016-07-26

V-politiker: Den nya lagstiftningen kan innebära döden för en redan utsatt grupp

V-politikerna Christina Höj Larsen och Hans Linde vill riva upp den nya asyllagen, särskilt eftersom den drabbar hbtq-personr extra hårt.

DEBATT. Det är en framgångsrik hbtq-rörelse som för 19:e gången samlas för Pride i Stockholm. År efter år har vi kunnat fira nya segrar. Vi har tillsammans infört rätt för samkönade par att inseminera och adoptera, fått en jämlik äktenskapslagstiftning och till slut avskaffat tvångssteriliseringarna av transpersoner.

Man kan lätt känna att det svenska samhället bara kan gå i en riktning, att utvecklingen inte kan vändas. Men när vi samlas i år har vi i hbtq-rörelsen drabbats av ett av de hårdaste bakslagen på mycket länge.

Den 21 juni röstade riksdagen igenom en ny tillfällig asyllagstiftning. Den skapar otrygghet för de flyktingar som kommit till Sverige, splittrar familjer och tvingar fler flyktingar att ta den farliga vägen över Medelhavet när de lagliga vägarna begränsas. Men den nya asyllagen slår också hårt mot hbtq-flyktingar som kommer till Sverige.

Genom den nya lagen avskaffas möjligheten att få asyl som ”övriga skyddsbehövande”. Det är relativt få flyktingar som fått asyl på denna grund, första halvåret 2015 fick sammanlagt 743 personer asyl som övriga skyddsbehövande. Men just hbtq-flyktingar har varit tydligt överrepresenterade i denna grupp. RFSL uppmärksammade i sitt remissvar att hbtq-flyktingar skulle drabbas särskilt hårt av denna lagändring, men en majoritet i riksdagen valde att inte lyssna.

De nya tillfälliga uppehållstillstånden kommer skapa oro och otrygghet hbtq-flyktingar. Det är nog ingen som tror att den homo- och transfobi som tvingar hbtq-personer att fly från Uganda eller Iran skulle upphöra på tre år.

Samtidigt har EU slutit ett avtal med Turkiet som innebär att asylsökande kan skickas tillbaka till Turkiet utan prövning och att Turkiet ska betraktas som ett säkert asylland. Hbtq-flyktingar riskerar nu avvisas till ett land där förtrycket tydligt hårdnat de senaste året. Flera Pride-firanden har förbjudits och när modiga hbtq-personer ändå valde att gå genom Istanbul den 29 juni satte polisen in vattenkanoner och tårgas.

Redan före den nya lagstiftningen mötte många hbtq-flyktingar stora svårigheter att få en fristad i Sverige. Hbtq-flyktingar misstros och ifrågasätts redan allt för ofta under asylprocessen. Hbtq-flyktingar avvisas till länder som Nigeria, Iran och Uganda, där de riskerar fängelse, övergrepp och till och med att dödas.

Många hbtq-flyktingar vittnar om otrygghet på sina asylboende. Allt för många tvingas bo tillsammans med just de landsmän eller till och med de familjemedlemmar man flydde från. Det har varit uppenbart att många av de lycksökare som startat asylboende de senaste åren varit långt mer intresserade av kortsiktiga vinster än att se till att personalen har rätt kompetens och att hbtq-flyktingar kan erbjudas en trygg miljö.

Samtidigt berättar många hbtq-flyktingar om att de tolkar de möter saknar kompetens att översätta ofta svåra och privata berättelser om sexualitet, könsidentitet och kärlek. Allt för ofta har tolkarna till och med själva gett uttryck för homo- och transfobi.

Att den nya asyllagstiftningen innebär att färre hbtq-flyktingar får en fristad och att fler avvisas till länder där hbtq-personer förföljs var ingen hemlighet när riksdagen fattade sitt beslut den 21 juli. En tydlig majoritet valde trots det att rösta för den. Politiker, statsråd och riksdagsledamöter från S, M och MP har mycket att förklara när de vill dansa i paraden eller dricka rosé i Pride Park.

Vi önskar att Pride 2016 bara skulle kunna vara en härlig fest för frihet, lust och kärlek. Men tyvärr är behoven större än på länge av politiska manifestationer för hbtq-personers rättigheter. När vi går i paraden på lördag så gör vi det för att lagen ska rivas, för att Sverige ska erbjuda hbtq-flyktingar trygga asylboenden och kunniga tolkar och att vårt land ska bli en fristad för den som flyr undan homo- och transfobi.

Hans Linde, Riksdagsledamot och talesperson för hbtq-frågor (V)

Christina Höj Larsen, Riksdagsledamot och flyktingpolitisk talesperson (V)

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.