Staten ska inte bekosta människors ledighet

Slutreplik från Kajsa Dovstad och Siri Steijer om föräldraledigheten

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-04-16

Politik handlar om prioriteringar, och det finns andra viktiga reformer att göra än att satsa stora summor pengar på en lång föräldraledighet, skriver Kajsa Dovstad och Siri Steijer.

SLUITREPLIK. Åsa Forsell, jämställdhetspolitisk utredare på TCO, och journalisten Susanne Nyman Furugård kritiserar våra slutsatser om att den långa svenska föräldraledigheten leder till personalbrist i välfärden.

Forsell avfärdar beräkningarna som ”enkla” men kommer själv med det felaktiga påståendet att lång föräldraledighet skulle öka kvinnors deltagande på arbetsmarknaden.

I en tidigare Timbro-rapport visas att den svenska föräldraledigheten tvärtom är en kvinnofälla, eftersom kvinnor tappar i humankapital när de är borta länge från arbetsmarknaden.

Nyman Furugård menar i sin tur att vi inte har tänkt på barnperspektivet, vilket är direkt missvisande. Naturligtvis ska människor få vara hemma så länge de vill med sina barn, men staten ska inte betala folk för att vara ifrån arbetet längre än nödvändigt.

Sverige behöver mindre moralism i diskussionen om hur länge kvinnor behöver vara hemma med sina barn. Den svenska föräldraledigheten på 480 dagar är dubbelt så lång som Islands, och nästan ett halvt år längre än våra grannländer Danmark och Norges. Forsell och Nyman Furugård förespråkar en internationell extrempunkt.

Framför allt handlar vår rapport om hur föräldraledigheten inte bara är en mycket dyr kvinnofälla, utan också skapar personalbrist i centrala välfärdsyrken.

Att halvera föräldraledigheten skulle bland annat kunna lösa hela sjuksköterskebristen, och ge tusentals fler barnskötare på förskolorna. Det är paradoxalt att staten med ena handen lägger stora summor pengar på välfärden och med den andra ger de som jobbar i dessa yrken bidrag för att vara lediga långa perioder.

Politik handlar om prioriteringar, och det finns andra viktiga reformer att göra än att satsa stora summor pengar på en lång föräldraledighet.


Kajsa Dovstad, liberal skribent och läkare
Siri Steijer, programansvarig för arbetsmarknadsfrågor på Timbro


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en slutreplik. Läs hela debatten här: