Förbjud barn att vara med på jakt

Debattören: Att exponera unga för våld mot djur strider mot FN:s barnkonvention

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-11-14

Sverige behöver en ny jaktlagstiftning som förhindrar att barn medverkar vid jakt. När det kommer till vår framtida generations psykiska välbefinnande bör vi tillämpa försiktighetsprincipen, skriver Misha Istratov.

DEBATT. Svensk media översköljs av reportage med barn som jagar. Föräldrar ställer stolt upp barnen på fotografier med dödade djur.

Det som ingen verkar känna till är att detta strider mot FN:s uppdaterade barnkonvention.

 

1989 signerade 196 länder FN:s barnkonvention vars artikel 19 lyder; ”Barn ska skyddas mot alla former av fysiskt eller psykiskt våld, skada eller övergrepp, vanvård eller försumlig behandling, misshandel eller utnyttjande, inklusive sexuella övergrepp”.

Den 23:e augusti i år uppdaterades konventionen och i artikel 19 fastställandes att barnen även ska skyddas från ”exponering av våld mot djur”.

Psykologer har i flera år hävdat att den empatiska utvecklingen kan påverkas hos barn som exponeras för jakt och nu har FN hörsammat detta.

 

I Polen infördes nya jaktlagar 2018 som förbjöd ungdomar under 18 att närvara vid jakt.

I Sverige gör vi dock tvärtom. SVT visar mamman som tar med tre barn på jakt och ”byter blöjor på passet”. De visar också tonårstjejen som skjutit en björn i årets rekordstora licensjakt.

Nämnda jakt ledde till minst fyra olika incidenter där björnar i självförsvar skadat människor, den mest kända med en 14-åring som räddade sin fars liv från en björnhona som de jagat.

Ingenstans ifrågasätter media barnens medverkande vid jakten utan uppmuntrar snarare med frågor om bravaderna.

 

Mest uppseendeväckande är ändå ”Lilla Aktuellt” den 27 oktober, ett nyhetsprogram för skolbarn i 9-12-årsåldern. Programmet inleds med ”för att få barn och unga att bli intresserade av jakt ordnade jaktlaget prova på-älgjakt”.

I inslaget får barn lära sig att skjuta och en 13-åring berättar om de sex älgar han varit med och jagat bara i år. I stället för att anamma barnkonventionen visar SVT alltså barnprogram som direkt strider mot den.

 

Svenska Kyrkan som haft ett fallande antal konfirmander har under flera år försökt locka unga killar till att konfirmera sig genom att erbjuda jakt plus konfirmation som ett paket.

 

I Sverige avläggs jägarexamen tidigast när man är 18 år, men så kallad uppsiktsjakt tillåts redan från 15 års ålder. Detta innebär att en ungdom kan skjuta hur många djur som helst så länge hen befinner sig på ”armlängds avstånd” från den myndige jägaren som lånar ut sitt vapen.

Jag är övertygad om att majoriteten av jägarna i Sverige är måna om att lära sina barn sköta jakten på ett ansvarsfullt sätt. Problemet är att det inte nödvändigtvis är tillräckligt. Oavsett hur man framställer det innebär jakten att djur skjuts till döds, och barn som medföljer får uppleva detta.

 

En minderårig har inte samma kapacitet till avvägande situationsanalys då hen fortfarande utvecklar denna egenskap. Alla som haft med tonåringar att göra vet också att de kan ha svårt med impulskontroll – en tveksam kombination när det sätts i kontext med vapen.

Kombinationen av jagande barn och uppluckradet av vapenlagar i en tid när antalet skjutningar ökar, är en högst olämplig kombination.

Secret Service i USA undersökte 41 skolskjutningar i en studie. De fann att tre fjärdedelar av förövarna hade vapen i hemmet, ofta jaktvapen.

 

När det kommer till vår framtida generations psykiska välbefinnande anser jag att vi bör tillämpa försiktighetsprincipen. Vi spelar just nu roulett med våra barns psykologiska utveckling och i förlängningen även med våra framtida vuxna medborgares emotionella stabilitet, empati och trygghet.

Sverige behöver en ny jaktlagstiftning som följer FN:s uppdaterade barnkonvention. Barn ska inte exponeras för någon form av våld och därmed bör de inte tillåtas att medverka vid jakt.


Misha Istratov, miljöentreprenör och samhällsdebattör

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.