Gör det enklare för barnlösa att få IVF

KD:s kvinnoförbund: Hög tid att införa nationella riktlinjer för ofrivillig barnlöshet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-11-05

Stöd till ofrivilligt barnlösa behöver bli en del av Sveriges familjepolitik, skriver Sarah Kullgren och Frida Edberg.

DEBATT. Fler än vart tionde par i Sverige uppskattas vara ofrivilligt barnlösa. I ett läge där barnafödandet är det lägsta på 20 år, borde hjälpen till barnlösa vara i fokus.

I stället utmanas de drabbade inte bara känslomässigt utan även av ett geografiskt vårdlotteri, och av plånboken.

 

Var åttonde kvinna blir aldrig mamma och var femte man blir inte pappa. Infertilitet eller ofrivillig barnlöshet är ofta kallad en tyst kamp, där paren kämpar i år med att få bilda familj, ofta under stor psykiskt lidande.

De flesta regioner erbjuder tre IVF-befruktningar, men eftersom chansen att lyckas vid ett försök endast är cirka 30 procent så är det många som senare behöver söka sig till privata kliniker.

Önskar man fler barn men lider av sekundär infertilitet finns det ingen region som finansierar syskonförsök.

 

En enstaka IVF-behandling kostar omkring 35 000 till 40 000 kronor i Sverige. Beroende på metod och försök kan kostnaden bli runt 100 000 kronor för den som vill få ett barn.

Den 1 juli 2018 tog S-regeringen bort möjligheten till bruttolöneavdrag för IVF-behandlingar på samtliga kliniker.

Detta var en viktig reform för de barnlösa utan starka finansiella resurser och som sökte privat vård när man trots hjälp i regionen inte blivit gravid. Alternativt om köerna var för långa för att hinna innan åldersgränsen eller om man vill ha fler än ett barn.

 

Den ojämlika vården ställer olika krav vid behandling av assisterad befruktning.

Ett par i Norrbotten ska vara folkbokförda på samma adress och ha haft en stabil relation sedan två år tillbaka medan det i Skåne räcker med ett år. En kvinna i Stockholms län med BMI under 35 kan få regionfinansierad behandling, men i Jönköpings län krävs ett BMI under 30. Utöver detta finns stora regionala skillnader i väntetider på ägg- och spermadonatorer.

 

Att kunna få barn kan aldrig vara en rättighet. Däremot kan det aldrig få vara så att din bostadsort eller storlek på plånboken avgör om du kan få möjligheten att bli mamma eller pappa.

För en inkluderande familjepolitik och en jämlik sjukvård vill Kristdemokratiska kvinnoförbundet se detta:

 

  1. Inför nationella riklinjer för ofrivillig barnlöshet
    Oavsett var i landet man bor ska barnlösa med barnlängtan få likvärdig vård som utgår från en medicinsk individuell bedömning som tillhandahålls på lika villkor.
  2. Erbjud fler IVF-försök vid första gemensamma barnet
    Par som inte lyckats få ett första gemensamt barn genom de 3 första behandlingarna av assisterad befruktning ska få lägga till ytterligare max tre IVF-försök till sin behandlingsplan. Det ska även ges möjlighet att vända sig till en annan vårdgivare.
  3. Erbjud regionfinansierad syskonförsök
    Par som redan har ett gemensamt barn (oavsett biologiskt eller adopterad) och som behöver hjälp med IVF, ska erbjudas 1–3 regionfinansierade syskonförsök.
  4. Inför bruttolöneavdrag för privatfinansierade IVF-behandlingar
    Ge ekonomiska möjligheter för privatfinansierade IVF-behandlingar genom att återinföra bruttolöneavdraget.
  5. Inkludera infertilitet som kunskap i samlevnadsämnet
    Samlevnadsämnet på högstadiet och gymnasiet bör inkludera ofrivillig barnlöshet, män och kvinnors fertilitet samt familjeplanering för att minska stigmatisering.

 

Det är dags för familjepolitiska prioriteringar som ger ofrivilligt barnlösa par likvärdiga förutsättningar att kunna bilda en efterlängtad familj.


Sarah Kullgren, Förbundsordförande Kristdemokratiska kvinnoförbundet (KD)
Frida Edberg, Partiavdelningsordförande Kristdemokraterna Ulricehamn (KD)

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.