Ja, vi har försakat er på landsbygden

Sven-Erik Bucht: Regeringen har gjort mycket – men vi är långt ifrån klara

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2018-06-12 | Publicerad 2018-06-10

Trots Sveriges framgångar har landsbygden försakats och många jobb försvunnit, skriver debattören.

DEBATT. En gång i tiden var Sverige ett av de fattigaste länderna i Europa. Sedan dess har vi gjort en resa som vi kan vara stolta över, en resa som den politiska kraft som socialdemokratin utgör har bidragit starkt till. I dag är Sverige ett av Europas mest innovativa, konkurrenskraftiga och jämlika länder.

Den här svenska framgångssagan har gällt för hela Sverige, stad som land, och det har jag sett med egna ögon. Jag är född i mitten på femtiotalet på landsbygden, på en holme i Karungi i Torne älv, och där bor jag fortfarande kvar. Från min uppväxt fram till i dag har jag upplevt hur välfärden och tillväxten har slutit klyftor mellan vårt lands invånare och dess olika landsändar.

Men jag har samtidigt även upplevt att landsbygden allt mer har försakats. Det offentliga har dragit sig tillbaka, lanthandeln har lagts ner och många jobb har försvunnit.

När statsminister Stefan Löfven frågade mig om jag kunde tänka mig att bli landsbygdsminister var uppdraget kristallklart. Utvecklingen på den svenska landsbygden skulle vändas!

Regeringen skulle sluta den växande klyftan mellan land och stad. Vi skulle göra upp med den misslyckade politik för landsbygden som både röda och blåa regeringar bär ansvaret för.

Det här har regeringen arbetat intensivt och målmedvetet med.

Vi kan nu blicka tillbaka på en mandatperiod med en kraftig kursändring av landsbygdspolitiken.

Vi har genomfört mångmiljardreformer som handlar om saker som bredbandsutbyggnad, livsmedelsproduktion, skogspolitiken, ökad statlig
närvaro i hela landet, ökad kommersiell och offentlig service på landsbygden.

Inom besöksnäringen, som skapar många jobb på våra landsbygder, ökade sysselsättningen under förra året med hela 10 600 jobb. När vi tillträdde hösten 2014 var det kris inom livsmedelsproduktionen, endast 19 procent av lantbrukarna uppgav att de hade ganska god eller mycket god lönsamhet – i dag är den siffran uppe i 52 procent.

När vi tillträdde 2014 stängde flera butiker på landsbygden igen och lanthandelsdöden var ett faktum. I dag beskriver Axfood och många fler att
butiksdöden på landsbygden har upphört tack vare regeringens olika satsningar på lanthandlar.

Statsråden har nog heller aldrig varit så synliga i hela landet som under den här
mandatperioden. Nu har alla kommuner i Sverige besökts av ett socialdemokratiskt statsråd och själv har jag besökt ett hundratal landsbygdskommuner på ett drygt år. Vi har tagit med oss tankar, idéer, utmaningar och möjligheter från människors vardag på landsbygden. Det har vi omsatt i praktiska handlingar. Och nästa vecka åker jag på en inlandsresa från Grums i Värmland till Vilhelmina i Västerbotten.

Trots ett svårt parlamentariskt läge har alltså mycket gjorts för landsbygden, men vi är långt ifrån klara. Vi måste vara ärliga med att det kommer att ta tid att vända utvecklingen och det kommer att ta tid innan vi ser hela effekten av kursomläggningen.

Nästa steg som vi socialdemokrater vill ta är att se över strandskyddet i syfte att främja landsbygdsutvecklingen i områden med god tillgång på stränder. Det är viktigt för jobben och tillväxten.

Vi socialdemokrater har ett historiskt ansvar, inte bara för vårt lands framgångar, utan även för det som tidigare inte har blivit bra. Men vi har påbörjat en ny resa under mandatperioden, en resa där vi ska vända utvecklingen och sluta klyftan mellan stad och land. Vårt arbete kommer fortsätta med full kraft om vi får förnyat förtroende i valet den 9 september.


Sven-Erik Bucht


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs hela debatten här