Nej, adoption är inte lösningen för barnen

Replik från BRY om utsatta barn och adoption

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-02-11

Så gott som dagligen blir vi kontaktade av förtvivlade föräldrar som inte får hjälp att skydda sitt barn mot förövaren, den andra föräldern. Här hjälper inte adoptioner, skriver Agneta Bravélius.

DEBATT. Ulf Kristersson, jag håller med dig om att den treåriga flickans död visar att vi måste agera.

Men ert förslag att fler av de utsatta barnen ska få nya hem genom nationella adoptioner, kommer inte att göra någon skillnad för de barn som verkligen behöver hjälp.

Steg ett torde vara att ta barn som berättar eller visar tecken på att vara utsatta för misshandel eller övergrepp på allvar. Detta kan endast ske om de myndighetspersoner som kommer i kontakt med dessa barn utbildas så att de kan göra korrekta riskbedömningar. 

80 procent av barnmisshandeln och övergreppen sker inom familjen. Så gott som dagligen blir vi inom BRY – Barns Rättsskydd – kontaktade av förtvivlade föräldrar som inte får hjälp att skydda sitt barn mot förövaren, den andra föräldern.

I många av fallen är skadorna på barnets kropp dokumenterade av läkare. Ofta finns även annan expert som larmat, exempelvis barnpsykolog. De gör både oros- och polisanmälan. Utredningar påbörjas.

Men då ytterst få fall av allvarliga brott mot barn ens leder vidare till åtal så anser socialtjänst och domstol att ingenting har hänt. Den misstänkta förövaren förklaras oskyldig. De experter som från början larmat ignoreras. Barnet tvingas att träffa sin förövare. Misshandel och övergrepp tillåts fortsätta. 

I princip har ingen av de myndighetspersoner som kommer i kontakt med utsatta barn den kunskap som krävs för att veta vilka varningsklockor man ska ta fasta på, för det ingår inte i deras grundutbildning. Börja med att inrätta barndomstol med specialutbildad personal. Där tas det avgörande beslutet. Sprid sedan kunskapen till övriga myndigheter. 

Agneta Bravélius, grundare och ordförande i BRY – Barns Rättsskydd, författare till boken ”När blodsbanden brister” publicerad under pseudonymen Hanna Svensson


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Texten är en replik. Läs hela debatten här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.