Vi är överens – satsar 7,5 miljarder på välfärd

KD: Pengarna går direkt till patienter, elever och äldre

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-01-22

Det finns säkert många som tycker att det är märkligt att KD, M och V kan enas i budgetfrågor. Det har de i så fall helt rätt i. Men att vi kunnat enas understryker bara hur djupt fel Januaripartiernas ekonomiska politik är, skriver Ebba Busch Thor (KD) och Hampus Hagman (KD).

DEBATT. Välfärden krisar och vi sätter välfärden främst. Svårare än så är inte bakgrunden till dagens besked: att Kristdemokraterna har förhandlat fram 7,5 miljarder kronor till välfärden, tillsammans med Moderaterna och Vänsterpartiet.

Vi sa redan från början att Januariöverenskommelsen, den maktpakt mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Centerpartiet som slöts för ett år sedan, inte kom till för att lösa Sverige problem utan för att lösa de fyra partiernas problem.

Vi blev ännu mer sannspådda än vad vi hade fruktat. Pengar har fått rulla till nya myndigheter, friår och familjeveckor. Vanligt folk har inte fått några skattelättnader, eftersom den enskilt största budgetposten 2020 var att slopa värnskatten för de fyra rikaste procenten.

Medan vårdköerna har ringlat sig allt längre och rån och explosioner har blivit vardag, så har de fyra samarbetspartierna suttit på sin kammare och kläckt vilda idéer om hur man kan organisera om Arbetsförmedlingen.

Det finns säkert många som tycker att det är märkligt att KD, M och V kan enas i budgetfrågor. Det har de i så fall helt rätt i. Men att vi kunnat enas understryker bara hur djupt felkalibrerad och felprioriterad Januaripartiernas ekonomiska politik är. Den är ett ambitiöst svar på frågor som ingen har ställt, en icke-lösning på de många problem som finns.

Därför lägger vi nu om kursen. De 7,5 välfärdsmiljarder som vi, Moderaterna och Vänsterpartiet har enats om kommer att göra tydlig och märkbar skillnad i kommuner och regioner.

Det handlar om 5,25 miljarder till kommunerna och 2.25 miljarder till regionerna. Vi har alla tagit del av rapporterna om lärarbrist och överbelagda sjukhus. Alla dessa problem är inte ekonomiska, men många är det. Det är de bitarna vi nu åtgärdar genom att flytta pengar från januaripartiernas friår till den verkliga välfärden.

De här pengarna motsvarar 8 578 lärare eller 11 218 undersköterskor i kommunerna, samt 3 289 sjuksköterskor i regionerna. Eller för att översätta till enskilda kommuner: 82 nya lärare i Södertälje, 29 i Katrineholm, 18 i Håbo och 25 i Ronneby. Undersköterskorna kan nu få 87 nya kollegor i Järfälla, 23 i Tierp, 116 i Strängnäs, 15 i Heby och 155 i Norrköping. I regionerna räcker pengarna bland annat till 757 nya sjuksköterskor i Stockholm, 122 i Uppsala, 439 i Skåne, 550 i Västra Götaland och 87 i Västerbotten.

Samtidigt är det nu upp till bevis för kommuner och regioner. De pengar vi nu anslår ska gå raka vägen till patienter, elever och äldre. Vi vill aldrig mer höra talas om kommuner som har råd med äventyrsbad men inte med äldreomsorg. Vi har skakiga ekonomiska tider framför oss och ingen kommunledning, oavsett kommunfärg, har råd att inte prioritera. Slöseriets tid är förbi, nu gäller det välfärden.

Till sist: Januariöverenskommelsen tillkom därför att partier på förhand dömde ut varandra innan de ens hunnit testa varandras ståndpunkter. Vi kristdemokrater var först ut med att bryta dödläget. Först ut med att säga att man inte bara kan förenas av vad man är emot, man måste även hitta det man är för. Onsdagens överenskommelse är historisk, därför att partier med vitt skilda uppfattningar nu kommer att rösta igenom vad de är för.

Vi kristdemokrater pratar med alla, och kommer att fortsätta göra det i syfte att läsa de problem som vanliga människor möter i sin vardag. Vi gör det som krävs för att du ska kunna lita på Sverige.


Ebba Busch Thor, partiledare (KD)
Hampus Hagman, tf ekonomisk-politisk talesperson (KD)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.