Hinner de sköta sina jobb också?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-03-30

Wanja Lundby-Wedin har fått mycket kritik för sina 24 styrelseposter. Som många andra undrar jag hur hon hunnit med jobbet som LO-ordförande. Men det är inte bara Wanja Lundby-Wedins arbetssituation som väcker funderingar. Göran Tunhammar, ordförande i AMF, har 22 olika styrelseposter och är också landshövding på heltid i Skåne. Nu är det visserligen så att Skåne är en storregion och länsstyrelsen har förlorat mark, men ändå: vad gör han på jobbet?

En sak minns jag i alla fall tydligt. Det var Göran Tunhammar som låste in sin revisor på länsstyrelsen för att denne inte lämnade ifrån sig ett mycket omstritt utredningsmaterial som landshövdingen ogillade. Det är onekligen ovanliga beslut från en landshövding.

Göran Tunhammar har dessutom tyngre uppdrag än LO:s ordförande eftersom han är ordförande i flera styrelser. Det kräver mer arbete, åtminstone måste han förbereda styrelsemötena och öppna handlingarna.

En annan fråga som uppkommer är hur mycket extraknäck en statligt anställd tjänsteman får ha och vilka uppdrag han får ta. Godkänner regeringen hans styrelseuppdrag? Det måste vara ganska viktigt för en landshövding precis som för en LO-ordförande hur de agerar, eftersom båda i någon mån är förtroendevalda. LO-ordföranden representerar facket och en landshövding regeringen.

Finns det någon som kan svara?

Mejla oss på debatt@aftonbladet.se eller kommentera på aftonbladet.se/debatt.

Läs Lotta Grönings blogg

Följ ämnen i artikeln