Agera nu – så kan vi ta oss ur byggkrisen

Byggföretagen: Tre reformer som regeringen måste dra igång

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-06-11

Nyproduktionen av bostäder har mer än halverats på två år. Därför har regeringen kallat byggbranschens aktörer till ett krismöte nu på tisdag. Här är reformerna som krävs, skriver Anna Broman, Byggföretagen.

DEBATT. Bostadsminister Andreas Carlson (KD) kallar byggbranschens aktörer till krismöte den 13 juni.

Byggföretagen välkomnar inbjudan.

Vår bransch upplever sin värsta kris sedan 1990-talet. Nyproduktionen av bostäder har mer än halverats på två år. Drygt 25 000 lägenheter byggstartas under 2023. Tvärniten i byggandet kan jämföras med Boverkets behovsanalys på 60 000 bostäder per år.

 

Novus har på uppdrag av Byggföretagen frågat 1 000 18–29-åringar om hur bristen på bostäder påverkar deras inställning till jobb, studier och familjebildning. Svaren ger en dyster bild över begränsade valmöjligheter och en stukad framtidsoptimism.

Över hälften tycker att svårigheten att hitta en bostad påverkar dem negativt. Bara en av fyra tror att det kommer att bo bättre vid 30 års ålder än vad deras föräldrar gjorde. Och två av tio uppger att möjligheten att flytta ihop eller separera påverkas av bostadsbristen.

 

Bostadsminister Andreas Carlson vill att fler ska kunna köpa ett eget hem. Det svarar mot att på tio års sikt är det 75 procent som vill bo i villa, bostadsrätt eller ägarlägenhet. Men inga förslag som hittills presenteras av regeringen ger en snabb effekt på byggkrisen.

När allt fler byggare drar i handbromsen behövs snabbare och mer kraftfulla åtgärder för att öka efterfrågan. Efter krismötet med branschen krävs följande reformer från regeringen:

 

Inför startlån

På regeringens bord ligger ett redan färdigt utredningsförslag om att införa startlån på upp till 250 000 kronor till förstagångsköpare. Utredningen föreslår att en statlig myndighet ska ställa ut garantier till bolåneaktörer – som i sin tur beviljar bolån utöver bolånetaket till förstagångsköpare.

Att på så sätt stimulera efterfrågan skulle även göra nytta för byggbranschen här och nu.

 

Underlätta bosparande

Två tredjedelar av alla 18–29-åringar sparar till sitt framtida boende. Så många som 25 procent sparar mer än 4 000 kronor i månaden. Denna strävsamhet bör i högre grad än i dag uppmuntras.

Tidöavtalet slår fast att regeringen ska arbeta för ett ökat sparande genom att en grundnivå på 300 000 kronor i ISK görs skattefri. Det är dags för M, KD, L och SD att uppfylla löftet så att unga snabbare får ihop en kontantinsats.

 

Slopa det skärpta amorteringskravet

När amorteringskraven införts orsakade de ett fall i byggandet av ägt boende med ungefär 8 000 bostäder per år. Den som skulle köpa sin första bostad fick det betydligt svårare när det blev svårare att få ett lån och utbudet av bostäder blev lägre än det annars hade varit.

Det är hög tid att slopa det skärpta amorteringskravet och sänka trösklarna till det ägda boendet.

 

Sverige har under en lång tid saknat en bostadspolitik för den som varken har kapital, kötid eller kontakter.

Nu finns möjlighet att göra något konstruktivt av byggkrisen. Ge fler möjlighet att uppfylla sina bostadsdrömmar!


Anna Broman, bostadspolitisk expert, Byggföretagen


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.