Hjälp oss att stoppa könsbyteslagen, S

Christian Carlsson, KD: Lyssna på Strandhäll och säg nej till M och L:s förslag

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2024-03-18

L och M:s förslag till en ny könstillhörighetslag kan snart bli verklighet. Det riskerar att få allvarliga konsekvenser för barnen och ungdomarna som lagen berör. Vi uppmanar S att göra som Annika Strandhäll – tänk om och stoppa förslaget, skriver Christian Carlsson, Kristdemokraterna.

DEBATT. Sverige kan inom några veckor få en ny könstillhörighetslag. Moderaternas och Liberalernas förslag som nu behandlas i Socialutskottet skulle innebära att åldersgränsen för att byta juridiskt kön sänks till 16 år och att kravet på könsdysforidiagnos tas bort inför ett juridiskt könsbyte.

Socialstyrelsens tillståndsprövning vid kirurgiska könsbyten avskaffas dessutom.

Det långtgående förslaget riskerar att få allvarliga konsekvenser för barnen och ungdomarna som det berör. KD kommer därför att rösta nej. Nu uppmanar vi Socialdemokraterna att tänka om och stoppa förslaget.

 

Tre olika regeringar har utrett frågan om ny könstillhörighetslag, men ingen har lagt fram ett förslag till riksdagen.

Den rödgröna regeringen och dåvarande socialminister Annika Strandhäll (S) tog fram ett första förslag 2018. Några av de mer kontroversiella förslagen var att 12-åringar skulle kunna ansöka om juridiskt könsbyte utan prövning hos Socialstyrelsen, och barn som fyllt 15 år skulle kunna genomgå kirurgiska ingrepp i könsorganen.

Förslaget drogs tillbaka efter omfattande kritik, bland annat från Lagrådet.

 

Mot bakgrund av kritiken togs ett andra förslag fram under socialminister Lena Hallengren (S). Detta förslag hade fortfarande som övergripande mål att en ändring av kön i folkbokföringen skulle bygga på självbestämmande och att Socialstyrelsens tillstånd för kirurgiska ingrepp i könsorganen skulle avskaffas.

Ansökan om juridiskt könsbyte skulle behandlas av Skatteverket som om det vore ett namnbyte, men till skillnad från tidigare behölls åldersgränsen 18 år för kirurgiska ingrepp i könsorganen.

 

Efter att remisstiden gått ut den 8 februari 2022 valde Socialdemokraterna att ta fram ett tredje förslag. En vårdkontakt skulle behållas och en prövning, om än mindre omfattande än i dag, skulle göras av Socialstyrelsen.

Trots förslagets brister så visade Socialdemokraterna att man var beredd att ompröva sin syn i frågan. Det är hög tid att Magdalena Andersson och den socialdemokratiska riksdagsgruppen fullföljer den omprövningen.

 

Socialutskottets vice ordförande, Fredrik Lundh Sammeli (S) framförde i Aftonbladet att den nya moderniserade lagstiftningen inte ska innebära att vem som helst, på vilket sätt som helst, ska kunna ändra juridiskt kön. Det riskerar dock att påverka läkarnas och vårdpersonalens möjlighet att göra en utredning om det inte får ställas någon medicinsk diagnos eller på tidsaspekten av upplevelsen att man tillhör det andra könet.

Risken med ett avskaffat diagnoskrav och sänkt åldersgräns för juridiskt könsbyte är att vi missar andra förklaringar till barnens självuppfattning och att de inte får det stöd de behöver. Det kan inte anses vara i enlighet med barnens bästa.

 

Ett avskaffat diagnoskrav öppnar också för missbruk från den som vill dölja sin identitet. Den tidigare socialdemokratiska regeringen tog själv upp frågan att den nya könstillhörighetslagen inte får leda till missbruk, men varken en möjlighet för Socialstyrelsen att inhämta yttranden från andra myndigheter vid brottsmisstanke eller en lösning för att spåra personer som bytt personnummer flera gånger finns på plats.

Nu är tid för Socialdemokraterna att lyssna till den medicinska professionen och till de samhällsaktörer som varnar för vad den nya lagen kan innebära för några av samhällets mest utsatta barn.

Socialdemokraterna borde göra som före detta socialminister Annika Strandhäll och S-kvinnor. Ompröva ställningstagandet.

Hjälp oss att stoppa den nya könstillhörighetslagen.


Christian Carlsson, ordförande i socialutskottet (KD)

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.