Alla världens länder behöver nå nollutsläpp

Replik från Miljöpartiet om minusutsläpp till Centerpartiet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2020-02-21 | Publicerad 2020-02-20

För att klara av klimatkrisen behöver vi förändra hur vårt samhälle ser ut och fungerar. En ekonomi som i grunden bygger på fossila bränslen och en köp-och-släng-mentalitet kommer aldrig bli hållbar, skriver Lorentz Tovatt (MP).

REPLIK. Tiden att lösa klimatfrågan är på väg att rinna ut och det finns ingen magisk lösning som ensamt kan lösa den stora utmaningen världen står inför. För att begränsa uppvärmningen under 1,5 grader, behöver alla världens länder nå nollutsläpp till mitten av detta århundrade. Då kan ingen sektor undantas, ingen sten lämnas orörd.

Den svenska klimatpolitiken bygger på detta faktum. Det är därför regeringen kombinerat kraftfulla åtgärder för att minska utsläppen i Sverige med att vara världens största klimatfinansiär per capita, pengar som går till fattiga länder. Vi tar ansvar för utsläppen här hemma, och vi hjälper till att minska utsläppen globalt.

I en artikel försöker Rickard Nordin få det att låta som att Miljöpartiet motsätter sig åtgärder som utöver allt detta leder till infångning av koldioxid och lagring av densamma. Det stämmer inte.

Det är Miljöpartiet som stått för verkstaden i denna fråga – vi tillsatte den utredning som Rickard själv hänvisar till. Vi införde ”Industriklivet”, pengar som bland annat går till företagens arbete med koldioxidinfångning. Vi införde ”Klimatklivet”, pengar som bland annat går till företags arbete med biokol. Och vi ska nu med aptit och intresse gå igenom de förslag som ligger på bordet framåt.

För att klara av klimatkrisen behöver vi förändra hur vårt samhälle ser ut och fungerar. En ekonomi som i grunden bygger på fossila bränslen och en köp-och-släng-mentalitet kommer aldrig bli hållbar. Därför är utmaningen inte bara att minska utsläppen här och nu, utan att också samtidigt bygga upp framtidens samhälle.

Vi behöver investera i sådant som inte alltid ger så stora utsläppsminskningar i dag, men är nödvändigt för den långsiktiga klimatomställningen. Det kortsiktiga perspektivet säger att det vore mest kostnadseffektivt att endast höja bensinskatten, men utan investeringar i infrastruktur för att ladda elbilar kommer vi aldrig kunna ersätta bensinbilarna som idag rullar på våra vägar.

På samma sätt minskar inte satsningen på fossilfri stålproduktion utsläppen idag men på sikt kan det minska Sveriges utsläpp med 10 procent. Åtgärder för att minska utsläppen behöver alltså gå hand i hand med investeringar i ett hållbart samhälle.

Det viktigaste en klimatpolitiker kan göra är att inte ställa alla dessa satsningar emot varandra. Tvärtom, vi kommer behöva genomföra både kraftiga utsläppsminskningar, bygga framtidens samhälle och ta fram den tekniken som på sikt kan leda till att vi får negativa utsläpp. I en kris behöver vi en stor verktygslåda som passar för alla situationer och det är Miljöpartiets politik att ta fram en sådan.


Lorentz Tovatt, klimatpolitisk talesperson (MP)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs fler artiklar i ämnet här