Du vill tysta Hanif Bali – det hotar demokratin

Replik från Ann Heberlein om Fredrik Malms syn på yttrandefrihet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2018-08-28 | Publicerad 2018-08-27

Liberalerna har övergett sina tidigare ideal. I dag är det liberaler, som Fredrik Malm, som ropar högst efter censur, skriver Ann Heberlein.

REPLIK. Det var länge sedan man hörde någon hävda sin beredvillighet att dö för motståndarens rätt att uttrycka sina åsikter. Jag syftar naturligtvis på citatet som felaktigt brukar tillskrivas Voltaire – ”Jag delar inte dina åsikter, men är beredd att dö för din rätt att uttrycka dem” – och som tidigare varit något av en liberal programförklaring.

Nu blåser emellertid andra vindar, och Liberalerna har övergett sina tidigare ideal. I dag är det liberaler, som Fredrik Malm, som ropar högst efter censur.

Yttrandefriheten är en av de rättigheter som regleras av FN:s allmänna förklaring av mänskliga rättigheter. I artikel 19 kan vi läsa om envars rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet och frihet att utan ingripande hysa åsikter samt söka, ta emot och sprida information och idéer med hjälp av alla uttrycksmedel och oberoende av gränser.

Det sista påståendet – ”utan gränser” – är inte helt korrekt, eftersom yttrandefriheten begränsas av juridiska gränser gällande exempelvis hets mot folkgrupp.

Så länge du håller dig inom ramen för lagstiftningen så äger du rätt att uttrycka dig, hysa vilka åsikter du vill, söka, ta emot och sprida information utan ingripande.

I teorin råder yttrandefrihet i Sverige. I praktiken haltar det. Vi, som bittert fått erfara att det inte är möjligt att hysa och uttrycka vilka åsikter vi vill eller söka, ta emot och sprida information utan ingripande är en växande skara.

Allt oftare hörs krav på att individer med misshagliga åsikter ska skiljas från sitt arbete och anmälningarna med åtföljande avstängning på sociala medier står som spön i backen. Malms argumentation angående Hanif Bali (M) ligger i linje med denna censurivrande kultur. Malm ogillar Balis twittrande. Därför bör Bali tystas.

Vi rör oss i en farlig terräng när vi låter enskilda individers preferenser bestämma vad som får sägas och vem som får yttra sig – och det är bekymmersamt att representanter för den ideologi som tydligast hävdat individens rätt till yttrandefrihet går censurens ärende.

Malms retorik legitimerar de angrepp på demokratin som blir allt vanligare. Valstugor brinner och vandaliseras, valaffischer rivs ner, politiska möten störs av talkörer och valsedlar försvinner. Dessa demokratins dödgrävare är samma andas barn som Malm: Allt som jag ogillar ska förbjudas.

Jag välkomnar kritik, diskussion och debatt – och jag föraktar den försöker tysta den vars åsikt man inte delar. Yttrandefriheten är en rättighet som bör hanteras ansvarigt, men att belägga någon med munkavle? Nej.


Ann Heberlein, teol doktor i etik, författare, riksdagskandidat (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här