Nej, Centerpartiet är inte ett grönt parti

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2022-08-30

C profilerar sig som ett grönt parti. Och de har lyckats väl med sin gröntvätt – trots att man på en hel rad punkter tillhör de verkliga hökarna. Att till exempel påstå att vi ska hugga ner mer skog för klimatets skull är humbug och kvacksalveri, skriver Sebastian Kirppu och Johannes Söderqvist.

Debattörerna: Humbug att påstå att vi ska hugga ner mer skog för klimatets skull

DEBATT. En stor del av väljarkåren verkar vara av den övertygelsen att Centerpartiet är ett grönt parti, mitt i den politiska strömfåran.

Vi vill med denna debattartikel få allmänheten att inse att C inte är ett alternativ för den som sätter miljö och klimat högt på agendan.

Inte för att övriga borgerliga partier, eller Socialdemokrater, är bättre, men dessa har till skillnad från C inte i samma utsträckning profilerat sig som ”gröna”.

Skogen är vårt lands stora ödesfråga när det gäller miljön. Det är här Sverige kan göra en verkligt betydelsefull insats för klimat och biologisk mångfald – precis som att andra länders interna kamp kan handla om till exempel kolgruvors vara eller inte vara.

De utmaningar som vi står inför, eller egentligen redan befinner oss i, kommer att kosta på.

Tro inte på någon politiker, från något läger, som hävdar motsatsen.

Mycket kommer att förändras, vare sig människan är med på tåget eller inte. Alla länder kommer att ha sina nästan oöverkomliga utmaningar att ta tag i. Sveriges utmaning stavas skogen och denna är, ställt i relation till många andra länders utmaningar, förhållandevis lindrig.

C vill som de själva uttrycker det ”kraftigt öka produktionen och användningen av biodrivmedel”, och merparten av denna ökning förväntas komma från just skogen.

Biobränslen är dessvärre inte klimatvänliga. Atmosfären struntar i om koldioxidmolekylerna kommer från olja eller ved.

Biobränslen är inte heller lika energitäta som fossila bränslen och därför krävs större mängder bränsle – det vill säga fler hyggen – för att få samma effekt, vilket resulterar i större utsläpp.

Dessutom har vetenskapen påvisat att träden tillsammans med själva jordarna i det norra halvklotets gamla barrnaturskogar utgör enorma kollager – markbundet kol som frigörs till atmosfären när skogen kalhuggs.

Inte heller kommer de träprodukter som tillverkas att ha ett långt liv och utgöra några särskilt effektiva kolsänkor: ungefär 80 procent av all den råvara som lämnar ett svenskt hygge kommer att ha ett kortare liv än tio år.

Vetenskapen har även bevisat att – kors i taket! – kalhyggen och planterade virkesåkrar inte besitter en lika rik biologisk mångfald som våra äldre naturskogar, och vi är alla medvetna om att fungerande ekosystem med sin rika diversitet av arter utgör planetens bästa försvar mot klimatförändringar.

Att då som C i denna sena timme vilja öka uttaget ur våra svenska skogar, och att påstå sig göra det för klimatets skull, är humbug och kvacksalveri.

C framställer sig som det borgerliga gröna partiet, och det får man ge dem: Sveriges rikaste parti har lyckats väl med sin gröntvätt, trots att man på en hel rad punkter (skog, strandskydd, rovdjur, minskade anslag till skydd av natur och så vidare) tillhör de verkliga hökarna.

Möjligen kunde den gröne liberale väljaren, hellre än C, rösta på L, vilka på pappret har en någorlunda hygglig miljöpolitik – även om de hittills inte lyft ett finger för att driva densamma i riksdagen.

Men å andra sidan riskerar man då samtidigt att få en M-ledd och SD-stödd regering vilket trots Liberalernas höga ambitioner vore likvärdigt med en katastrof för svensk miljöpolitik.

Vårt syfte med denna text är inte att göra reklam för V och MP, de enda partier som till viss del verkar ta miljö och klimat på allvar.

Men vi kan bara konstatera att om man som vi anser att dessa ämnen är de utan konkurrens viktigaste politiska frågorna i vår tid så finns i dag tyvärr inga andra alternativ, V och MP är de minst dåliga.

Vi kan fortfarande tjäna pengar på vårt gröna guld, men vi måste skydda större arealer skog för klimatet och biologisk mångfald och förändra skogsbruket till ett i verkligheten ekologiskt hållbart sådant.

Vi kan inte fortsätta på samma bana som i dag även om Centerpartiet, högerblocket samt Socialdemokraterna hävdar så.


Sebastian Kirppu, skogsbiolog
Johannes Söderqvist, konsult inom Naturnära Skogsbruk


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.