Regeringen backar – och sviker våra äldre

S: Den historiska satsningen på äldreomsorgen blir inte av

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-12-08

Efter pandemin fanns det en samsyn bland samtliga partier om att satsa på äldreomsorgen. Den dåvarande S-regeringen lanserade då en historisk satsning som togs emot positivt. Nu avbryts äldreomsorgsoffensiven och det blir ingen reform. Det är ett svek, skriver Socialdemokraterna.

DEBATT. SD-regeringen sviker sina väljare på ännu ett område och sätter stopp för en historisk satsning på äldreomsorgen. Det höga tonläget inför valet har ersatts av passivitet och nedmontering.

 

Efter pandemin fanns det under en period något så ovanligt som samsyn bland samtliga politiska partier om betydelsen av att satsa på den svenska äldreomsorgen.

Den dåvarande S-regeringen lanserade då en historisk satsning på äldreomsorgen som togs emot positivt. Vissa partier gav till och med uttryck för en viss otålighet då man menade att offensiven inte var tillräckligt ambitiös.  

 

Den socialdemokratiska regeringens äldreomsorgsoffensiv byggde på tre ben:

  1. att stärka undersköterskornas roll och status.
  2. att öka äldreomsorgens tillgång till läkare och sjuksköterskor.
  3. att förstärka gällande lagstiftning och styrning.

 

Konkret innebar det historiskt stora statliga ekonomiska stöd till äldreomsorgen, både generellt men särskilt för utbildning inom det så kallade Äldreomsorgslyftet.

Dessutom skyddades yrkestiteln undersköterska i lag samtidigt som det infördes en ny ordning med fast omsorgskontakt för alla äldre med hemtjänst. All personal fick också äntligen rätt till kostnadsfria arbetskläder.  

 

Nästa steg, som vi ville ta under denna mandatperiod, var en ny äldreomsorgslagstiftning. I ljuset av pandemin blev det uppenbart att dagens styrning och lagstiftning inte var tillräcklig för att skydda Sveriges äldre.

Vi tillsatte därför också en statlig utredning som presenterade sina förslag under våren 2022. Dessa förslag var bra och genomarbetade och kan kortfattat sammanfattas som ett mer robust och tydligt regelverk med väsentligt skärpta och förtydligade ansvarskedjor för den sjukvård som ges inom äldreomsorgen.

Förslagen innebar en tydligare reglering av både privata och offentliga utförare och satte äntligen undersköterskan i centrum som äldreomsorgens viktigaste yrkesgrupp.

Sedan regeringsskiftet förra året har vi frågat den nya regeringen om när de avser genomföra dessa förslag. 

 

I förra veckan fick vi så till slut svaret från regeringen. Den socialdemokratiska äldreomsorgsoffensiven avbryts och det blir ingen reform. Det blir ingen äldreomsorgslag och frågorna om medicinsk kompetens har begravts i en ny utredning om kommunala läkare.

Regeringen gör alltså som vanligt: skjuter på viktiga beslut och hoppas att frågan faller i dunkel.

 

Efter påtryckningar från oss socialdemokrater och såväl fackförbundet Kommunal som kommunsverige blir utbildningssatsningen Äldreomsorgslyftet kvar, men enligt budgetpropositionen kommer de andra stora ekonomiska satsningarna att skalas ned under kommande år.  

När man ser tillbaka på den politiska debatten efter pandemin kan inte detta beskrivas som något annat än ett svek mot äldreomsorgen och äldreomsorgens personal.

Regeringspartierna och Sverigedemokraterna sviker ytterligare ett löfte och det är tydligt att den nödvändiga kvalitets- och ambitionshöjningen inte kommer att bli av med den här regeringen.  


Lena Hallengren, gruppledare i riksdagen (S)
Fredrik Lundh Sammeli, vice ordförande socialutskottet (S) 
Mikael Dahlqvist, ledamot socialutskottet (S) 

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.