SR, ni diskriminerar oss äldre lyssnare

Debattören: Varför finns ingen kanal för oss äldre i vanliga radion, Cilla Benkö?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2019-01-02 | Publicerad 2019-01-01

För oss äldre känns det obegripligt att vi blir behandlade som andra klassens medborgare, rena rama diskrimineringen! Det är hög tid att det händer något i denna fråga nu, Cilla Benkö. Det skriver pensionären Alf Engström.

DEBATT. Efter många frågor och påstötningar om att få en egen radiokanal för bara oss äldre, är vi nu många som undrar varför Sveriges Radios ledning valde att lägga den på internet? Det är väl verkligen att bjuda in oss med armbågen!

Ny forskning visar att den digitala klyftan har krympt de senaste åren, men 70 procent av de äldre känner att de är okunniga och osäkra vad gäller datorer och internetanvändande. Knappt 50 procent av de äldre över 65 använder internet dagligen. Ser man på de över 75, är den dagliga användningen endast 30 procent.

Varför lägger man då äldreradio på internet? ”Bra fråga”, tänker nog du som läser detta. Ja, det är det många av oss seniorer som också undrar hur man tänker bland beslutsfattarna, nu vill vi ha ett svar!

Kan det vara så att de som styr programutbudet ser oss äldre som en ganska ointressant målgrupp, vi hör ju inte precis framtiden till. Kanske de tänker ”Vi måste satsa på den unga generationen av lyssnare, för det är ju radions framtid”.

Det känns som en trend i dagens samhälle att de som fyllt 55 är passé

För oss äldre känns det obegripligt att vi blir behandlade som andra klassens medborgare, rena rama diskrimineringen. Vi är 2 miljoner pensionärer som SR ignorerar! Ska inte utbudet av program spegla olika åldersgrupper i samhället, eller har jag fel? Varför satsas det då så mycket på barn och ungdomsprogram?

Det känns som att det är en trend i dagens samhälle att de som fyllt 55 är ute, passé, den gruppen behöver vi inte bry oss om! Ska det vara så här?

Tänk vad många äldre som sitter hemma ensamma i sina lägenheter och längtar efter att höra en kär gammal melodi eller en välkänd radioröst som de känner och som tar upp sådana saker som berör just mig som äldre och som skulle förgylla dagen.

Det måste väl vara uppenbart även för beslutsfattarna i SR att äldre har det svårare än yngre att hantera internet. Därför ska man prioritera denna grupp lyssnare i den vanliga radion som vi klarar av att hantera.

Ett förslag till hur ni ska komma till skott i denna fråga är att två olika lyssnargrupperna byter forum, de unga tar internetforumet, de äldre tar över P3-forumet.

”Nej, så kan man inte göra” svarar de kanske men varför inte? Vad är problemet?

Vår kära komedien Eva Rydberg har också pekat på SR:s konstiga prioritering.

Alla unga är ju i skolan på vardagarna, på övrig tid är de alltid uppkopplade mot internet, eller hur? Enligt ny forskning är mer än 90 procent av alla unga mellan 16 och 25 år, dagligen ute på internet. Vad är problemet med att byta forum?

Är det andra inflytelserika grupper som ligger bakom detta beslut?

För att ytterligare belysa hur SR diskriminerar denna grupp äldre, kan vi jämföra med grupp som lyssnar på P2, klassisk musik hela dagen. Denna prioriterade grupp är relativt liten, 2 procent, enligt SR:s egen lyssnarundersökning. Ändå har de en hel kanal för sig själva. Varför är det så?

”Jamen klassisk musik är ju kultur”, svarar kanske de ansvariga samtidigt som de rynkar på näsan åt de äldres musiksmak. Eller är det andra inflytelserika grupper som ligger bakom detta beslut? Eller kan det vara, hemska ord, elitism? Har vi fel? Varför ser det då ut som det gör i programtablåerna?

Det är nu hög tid att det händer något i denna fråga och att det inte dras ut i en långbänk, det har vi inte tid med. Det är NU det ska hända, Cilla Benkö, Sveriges Radios vd.


Alf Engström, pensionär som ännu orkar protestera mot de maktfullkomliga


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.