Vi behöver besked om SD, Kristersson

Margot Wallström: Svenska folket ska inte behöva vakna upp till ett samarbete – och ny hållning till Ryssland

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2018-03-31

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson måste visa tydligt exakt hur stort inflytande man tänker ge Sverigedemokraterna inför en eventuell regeringsbildning, skriver utrikesminister Margot Wallström. Obs bilden är ett montage.

DEBATT. En socialdemokratisk politik sätter folket och landets trygghet i första rummet. Inom utrikes- och säkerhetspolitiken innebär det att vi agerar på ett sätt som till största grad minskar konfliktrisken i vårt närområde och i världen. Det gör vi genom att driva en säkerhetspolitik som styrs av långsiktig förutsägbarhet och trovärdighet. På så sätt har vi skapat trygghet i Sverige sedan under hela efterkrigstiden.

Moderaterna har historiskt sett ställt upp på denna socialdemokratiska linje. Man har fört en ansvarsfull utrikespolitik med ett tydligt stöd för EU.

Under den nuvarande mandatperioden har partiet ofta agerat konstruktivt och i dialog med regeringen kring avgörande säkerhetsfrågor.

Det förvånar mig därför att Ulf Kristersson tiger i en för Sverige avgörande säkerhetsfråga: huruvida man på något sätt kommer att samarbeta med Sverigedemokraterna efter valet.

Sverigedemokraterna är inte ett parti som andra. Gång efter annan uppdagas att partiet har ljusskygga kopplingar till extremiströrelser i Europa och till Ryssland. Röstmönster i Europaparlamentet, besök som valobservatörer i Ryssland och nyheter om infiltrering i partiet visar att det här är mer än tomma farhågor. Man har dessutom en negativ inställning till EU – den kanske största garanten för svensk trygghet och välstånd.

När en moderat riksdagsledamot nyligen publicerade en mejlkorrespondens mellan UD och en journalist om kontakter med människorättsaktivister från Krim – enligt egen utsago efter tips från en högerpopulistisk sajt som ofta beskrivs som Kremltrogen – väcktes allvarliga frågor. Varför ville moderaten diskreditera en journalist som rapporterar om situationen på Krim, en fråga där partiet tidigare har varit tydliga? Vill vi riskera att dessa aktörer får tillgång till den känsliga information som UD och Regeringskansliet hanterar?

Moderaternas tystnad i frågan om samarbetet med SD påverkar vår trygghet i sig, eftersom det ökar osäkerheten kring hur Sverige kan komma att styras efter hösten.

Det faktum att Kristersson inte på förhand avfärdat samarbete med SD innebär att omvärlden kan behöva räkna om sina kalkyler om hur Sverige kan agera säkerhetspolitiskt.

Med risken att SD får ett inflytande över regeringen, och därmed över Sveriges utrikes- och säkerhetspolitik – vad innebär det för Sveriges hållning gentemot Ryssland? Vad innebär det för vårt engagemang i EU?

Det krävs inga avancerade kunskaper i matematik för att räkna ut att Moderaterna kommer att vara beroende av SD för att kunna bilda regering efter valet. Det är lätt insett att Moderaterna därmed inte på förhand vill avfärda ett eventuellt samarbete med SD.

Men Sveriges trygghet måste gå före politiskt spel. Moderaternas närmande till Sverigedemokraterna, och Ulf Kristerssons tystnad i fråga om SD:s eventuella inflytande efter valet får verkliga konsekvenser för vårt land och vårt folk.

Nu förväntar vi oss att Ulf Kristersson talar klarspråk och stänger dörren till alla former av samarbete med SD. Svenska folket ska inte behöva överraskas på valdagen.


Margot Wallström, utrikesminister (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.