Samhället sviker barnen som far illa

Ulrika Rogland: Unga som bevittnar våld ska ses som brottsoffer – inte vittnen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-08-04

Det finns i dag ett lagförslag som ska göra barn till brottsoffer. Hoppas denna lag snart blir verklighet, och att polisen får de resurser som krävs för att de ska kunna utreda brott mot barn och våld i nära relationer, skriver Ulrika Rogland, advokat.

DEBATT. Jag arbetar som advokat, företräder dem som utsatts för brott och företräder föräldrar i vårdnadstvister. Vårdnadstvister där barnens bästa hela tiden ska beaktas.

När jag inte arbetar eller är med min familj älskar jag att träna och de senaste två åren har jag haft förmånen att få vara med i Team Rynkeby God morgon. Varje år samlar vi in pengar till barncancerfonden och en del av insamlingen är att träna och sedan cykla 125 mil till Paris. Det är en underbar resa – men stundtals en kamp uppför de branta backarna. Givetvis är det inget mot den kamp barnen som kämpar mot cancer måste stå ut med.

En kväll under sommarens cykelresa lyssnade jag på Stina Wollters sommarprat. Det handlar främst om hennes kontakt med sexåriga Maja. Maja kontaktade Stina när hon var programledare för ett radioprogram och under Majas sista tid på vår jord hade de en mycket tät och oerhört fin kontakt. Stinas program grep verkligen tag i mig. Jag låg helt stilla under de 90 minuterna för att inte missa något.

När jag sedan cyklade Paristurens tuffaste dag tänkte jag på Maja.

Det som berörde mig allra mest var Majas behov att få göra sin röst hörd.

Även i sina allra svåraste stund var hennes behov att få komma till tals och kunna få vara sig själv så starkt att hon kontaktade Stina. Det påverkade och påverkar mig fortfarande.

I mitt arbete som advokat möter jag många barn, fast jag möter dem oftast genom vuxna och det är oftast vuxna som säger vad barnen behöver och vad som är bäst för dem. Väldigt sällan låter vi barnen komma till tals i korta möten och alltid tror jag att vi underskattar deras behov och förmåga att uttrycka vad de vill och vad de behöver.

Barn som hamnar i mitten i svåra vårdnadstvister och som bara få komma till uttryck i något stycke i en vårdnadsutredning där lojalitetskonflikten mellan föräldrarna alltid lyser så starkt att det bländar.

Barn som utsatts för brott där förundersökningen oftast läggs ner efter ett förhör. Detta trots att ytterligare förhör och utredningsåtgärder skulle kunna leda till åtal. Polisens resurser räcker inte till.

Barnet blir en del i statistiken av nedlagda förundersökningar men hemma fortsätter livet som vanligt utan att någon ser och med mycket små möjligheter för barnet att komma till tals.

Ofta har barnet samlat mod när det äntligen vågat berätta på förskolan eller skolan och sen händer inget. Vad som händer med barnen efter nedläggningsbesluten vet vi sällan.

Låt Maja vara ett exempel på hur kloka barn är och att vi måste lära oss att lyssna mer på barnen och framförallt låta dem komma till tals.

Vi säger ofta att vi gör det för barnens bästa men för att verkligen förstå vad som är bäst för barnen måste vi lyssna på vad de själva anser är bäst.

Metoo-rörelsen var viktig och måste fortsätta, men vi behöver en ny rörelse med fokus på barn. En rörelse där vi ger barnen möjlighet att komma till tals.

Ett första steg skulle kunna vara att ge barn egna ombud i vårdnadstvister och bättre utbildning för alla som arbetar med barn så att barnets bästa inte bara är floskel vi använder utan närmare innehåll och utan något barnfokus alls - som i dag.

Att se barn som bevittnat våld som brottsoffer är en annan viktig del. Om barnen skulle ses som brottsoffer i stället för som i dag, som vittnen, skulle de få rätt att komma till tals och även rätt till någon som företräder dem, som ett målsägandebiträde.

I dag kan man sällan höra barn som bevittnat våld eftersom vårdnadshavarna måste godkänna att de hörs. Detta även när den ena vårdnadshavaren är misstänkt för brott, vilket oftast är fallet när det är våld i hemmet.

Det finns i dag ett lagförslag som ska göra barn till brottsoffer. Hoppas denna lag snart blir verklighet, och att polisen får de resurser som krävs för att de ska kunna utreda brott mot barn och våld i nära relationer.

Ulrika Rogland, advokat


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs fler artiklar i ämnet här