Regeringen borde lära av Anna Lindhs ord

Socialdemokraterna: 20 år efter mordet normaliseras hat och hot i allt snabbare takt

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-09-11

I dag är det 20 år sedan mordet på Anna Lindh. Vi som samhälle, och regeringen, måste ta lärdom från hennes död: Om att säkerheten, tryggheten och friheten aldrig får tas för given – och att riskerna förvärras när hat och hot normaliseras, skriver Magdalena Andersson och Tobias Baudin.

DEBATT. Många svenskar minns Anna Lindh och hennes framgångsrika arbete för miljö, frihet och rättvisa runt om i världen. I dag är det 20 år sedan hon mördades.

Att samhället drar lärdomar från hennes politiska gärning och liv är av yttersta vikt i dagens samhälle som nu präglas av terrorhot, koranbränningar, ojämlikhet och segregation.

 

Anna Lindhs driv och skicklighet som ledare gjorde att hon fick ett stort genomslag för sina politiska idéer. Under karriären tjänstgjorde hon såväl i riksdagen som i flertalet regeringar som miljöminister och senare utrikesminister.

Med stor framgång drev hon som ordförande för ministerrådet EU-arbetet framåt under det svenska ordförandeskapet år 2001. Många spådde henne en lika stark framtid.

 

Men den 10 september 2003 knivhöggs Anna Lindh i centrala Stockholm, mitt under brinnande valkampanj inför Sveriges Euro-omröstning. Hon avled morgonen efter.

Anna Lindh vigde sitt liv åt demokratin. Åt ett samhällsbygge präglat av respekt mellan människor, av öppenhet och trygghet, med ett starkt civilsamhälle och en pluralitet av åsikter.

I dagens Sverige behöver vi som samhälle påminna oss om de värderingarna – och dra lärdomar från såväl Anna Lindhs politiska gärning som liv.

 

Sommaren 2023 har präglats av oro, där kriser avlöser varandra: Terrorhot och korankris, kriget i Ukraina, eskalerande skjutningar och sprängningar. Ösregn och översvämningar, torka och bränder med efterföljande dyra reparationer.

Därtill en allt mer ansträngd ekonomi för hushållen och för skolan, vården och omsorgen.

 

Utvecklingen sker i ett politiskt klimat där hat och hot i allt högre grad normaliserats, till följd av högerextremisters och extrema islamisters agerande.

Tillsammans med koranbränningarna, den förvrängda Sverigebilden utomlands och terrorhoten som nu riktas mot vårt land är detta motsatsen till den samhällsutveckling som Anna Lindh kämpade för.

 

I de här kriserna måste vi som land ta fasta på lärdomarna från Anna Lindhs gärning och liv. Vi måste fortsätta att värna de svenska principer om rättvisa, respekt och gemensamt ansvar som hon levde för och med framgång drev också internationellt.

Vi måste också ta lärdom från hennes död: Om att säkerheten, tryggheten och friheten aldrig får tas för given – och att riskerna förvärras när hat och hot normaliseras.

 

Under det gångna året har ledande sverigedemokrater drivit på hatet mot minoriteter i Sverige, uppmanat till bokbål och spridit lögner och hets mot bland andra homosexuella.

Samma personer utgör nyckelfigurer i den regeringskonstellation som statsminister Ulf Kristersson står på.

Givet det mycket allvarliga läget, där Säkerhetspolisen höjt terrorhotsnivån till fyra på den femgradiga skalan, vill vi därför rikta en fråga till Ulf Kristersson:

Är det här verkligen vad som är bäst för Sverige och för svenska folkets säkerhet?

 

Att ta ansvar för Sveriges säkerhet och att stå rakryggat upp för de värderingar som har byggt vårt land är det bästa sättet att hedra Anna Lindhs minne.

Vår förhoppning är att Ulf Kristersson väljer att göra just det och klippa sitt beroende av de personer som han själv menar ökar utsattheten och faran för vårt land.

 

För det behöver inte vara som nu, där Sverige blir farligare och fattigare genom kriserna. Det finns en väg som är bättre och säkrare.

Den kräver att vi organiserar oss – och att vi står med rak rygg när otrygghetens vindar blåser. Som Anna Lindh själv uttryckte det, när hon citerade Helga Henschen i sitt tal på Olof Palmes begravning:

Tala, du som ännu har läppar. Ord kan bli solar, ord kan bli floder. Ord kan öppna portar och bygga broar. Ord kan störta tyranner, om tillräckligt många av oss beväpnar sig med ord. Tala, tala. Det är vår skyldighet mot de som talade medan de ännu hade läppar.


Magdalena Andersson, partiordförande Socialdemokraterna
Tobias Baudin, partisekreterare Socialdemokraterna

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.