Låt HBTQ-flyktingar stanna i vårt land

Debattörerna: De utvisas till fångenskap, tortyr och död – vi accepterar inte det

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2019-07-30 | Publicerad 2019-07-20

Vi accepterar inte att hbtq-flyktingar utvisas till fångenskap, tortyr och död. Det strider mot de internationella mänskliga rättigheterna som vi säger oss värna och vilja upprätthålla, skriver José González, Emma Knyckare, Rickard Söderberg, Maxida Märak, Kristin Amparo, Alexander Goldmann, Jasmine Kara, Tess Asplund och ett antal andra debattörer.

För några dagar sedan fick Abdolah Hoseini hem ett brev. Sverige vill utvisa Abdolah till Afghanistan, ett land han aldrig varit i och ett land där homosexualitet kan ge dödsstraff. Abdolah växte upp i Iran, men tvingades fly på grund av homofobiska lagar, av rädsla för att återigen fängslas och straffas av iranska staten, men också av rädsla för att utsättas för hedersvåld.

Priderörelsen bygger på mod. Det är få människor som har så mycket mod som de hbtq-flyktingar som tagit sig till Sverige. Ofta har en som flyende hbtq-person varit med om fruktansvärda händelser.

Om en lyckas ta sig till Sverige finns det en stor rädsla för att berätta för andra att en är hbtq-person. Det kan vara svårt att tala öppet med myndigheter och polis när erfarenheten är att detta kan innebära livsfara.

RFSL har under många år riktat kritik mot Migrationsverket på grund av stora säkerhetsbrister i hanteringen av hbtq-personers ärenden. Att det på Migrationsverket saknas kompetens kring bemötande av hbtq-personer gör det än svårare för flyende att berätta sin historia, samtidigt som den asylsökande måste svara på integritetskränkande frågor för att göra sin hbtq-identitet trovärdig.

Trots högljudd kritik från jurister, frivilligorganisationer och hbtq-rörelsen, är det väldigt vanligt att Migrationsverket avslår ansökan om uppehållstillstånd.

Abdolah har visat otroligt stort mod genom att ha berättat öppet om djupt personliga upplevelser. Tillsammans med hans vän Samiaullah Amiri har han föreläst för hundratals ungdomar, talat på flertalet av landets pridefestivaler och varit årets Regnbågstalare inför 10 000 åskådare på West Pride, samt deltagit i radio, TV och tidningar.

Han berättar om sin homosexuella relation i Iran, om fångenskap och de övergrepp han genomlevt. Han berättar även om de hot han utsatts för, i utlandet men även i Sverige.

Vår bedömning som hbtq- och frivilligorganisationer är att en försätts i en mycket utsatt position när en väljer att tala öppet om att vara hbtq-person eller allierad.

Abdolah har gjort en stor insats för hbtq-communityt under den korta tiden han har varit i Sverige. Just för att han föreläser och talar så öppet för hbtq-personers rättigheter, kommer Abdolah vara väldigt utsatt vid en utvisning till Afghanistan och behöver skydd.

Vad är att vara en trovärdig hbtq-person? Vad mer behöver Abdolah och alla andra hbtq-flyktingar som nekas uppehållstillstånd göra för att få stanna i Sverige och få det skydd som de är berättigade till enligt internationella konventioner?

Vi accepterar inte att hbtq-flyktingar utvisas till fångenskap, tortyr och död. Det strider mot de internationella mänskliga rättigheterna som vi säger oss värna och vilja upprätthålla.

Migrationsverket, ompröva ert beslut och låt Abdolah och alla hbtq-flyktingar stanna!


Reclaim Pride
Alexander Goldmann, grundare Musiker mot Rasism
Maxida Märak, artist
Vakna Sverige
Ahmad Rahimi, människorättsaktivist
Tess Asplund, människorättsaktivist
Caique Silverio, fotograf och grundare av Prideupproret 
Mikael M Karlsson, förbundsordförande Tillsammansskapet 
Mina Dennert, journalist & grundare av nätverket #jagärhär
Tobias Lohse, människorättsaktivist
Jesper Petersson, regnbågsaktivist
Erik Toro, eventansvarig Songlines, arkitekt
EvaMärta Granqvist, grundare av nätverket NU ÄR DET NOG!
José González, artist
Ammi Johansson, verksamhetsutvecklare Sensus
Kristin Amparo, artist
Fredrik Engström, Songlines och grundare av Integration på riktigt
Segal Mohamed, scenkonstnär
Aminah Al Fakir, sångerska och skådespelare
Beatrice Eli, artist
Jasmine Kara, artist
Ingen Människa är Illegal GBG
Emma Knyckare, komiker och programledare
Rickard Söderberg, artist
Matilda Brinck-Larsen, frivilligorganisationen Agape Gbg 
Kamal El Salim, ordförande Refugees welcome
Black Queers Sweden


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.


PODD: Från Stonewall Inn till
Stockholm Pride – hela historien

Med anledning av Stockholm Pride 2019 tillägnar Aftonbladet Daily ett helt avsnitt åt Pride-rörelsens historia.
   Det är i år 50 år sedan polisen stormade en HBTQ-bar i New York. Efter otaliga razzior hade gästerna fått nog: kravaller, som varade i dagar, bröt ut och Stonewallupproret var igång – startskottet för Pride-rörelsen.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen