Du flyr ditt ansvar – och slaktar kulturen

S-regionpolitiker: Kulturministerns besked är ett dråpslag

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2024-01-23

Kulturminister Parisa Liljestrand har bjudit in till ett möte om kultursamverkan i dag. Utifrån vårt perspektiv menar vi att statens flyr från sitt ansvar. Regeringens kulturbudget är ett dråpslag för kulturverksamheter runtom i landet, skriver sex regionpolitiker från S.

DEBATT. I skuggan av sjukvårdskrisen och de varsel av vårdpersonal som regionerna nu tvingas till runt om i landet, pågår parallellt vad som närmast kan likna en slakt på den regionala kulturverksamheten.

Den konservativa regeringen bär ett stort ansvar för båda dessa kriser.

 

Inflationen har skapat en tillfällig kostnadschock som regionerna bara kan klara genom att säga upp personal, men som regeringen hade kunnat lindra och stödja regionerna i med tillfälligt höjda statsbidrag.

Nu är det inte bara sjukvården som drabbas av det utan runt om i landet görs också nedskärningar på kulturområdet.

Kulturministern Parisa Liljestrands besked om ”tuffa prioriteringar” har inneburit att skattesänkningar och höjda avdrag för välbeställda prioriteras framför tillgänglig kultur för alla.

 

Regeringens kulturbudget är ett dråpslag för regionerna och för kulturverksamheter runtom i landet.

Hittills har det funnit en viss årlig uppräkning för ökade pris- och lönekostnader i kulturanslagen till regional kultur. Från 2024 tar regeringen bort uppräkningen. Anslaget från staten till regional kultur kommer bli en förhandling i budgetarbetet varje enskilt år.

Risken är stor att kulturministern är den som går lottlös från förhandlingsbordet även för 2025, när medel till kulturen ska ställas mot medel till försvaret eller andra utgiftsposter.

 

Effekten av Parisa Liljestrands svaga kulturpolitiska ambitioner kommer att märkas redan i år. Vi kommer se museer och konsthallar som tvingas till fler stängda dagar och teatrar som ger färre föreställningar.

Turnerande verksamheter, inom exempelvis scenkonsten, är helt avgörande för det nationella målet om kultur i hela landet. Sådana kulturverksamheter kommer vi få se mycket mindre av under 2024.

Vi kommer också få se nedläggningar, konkurser på grund av hyressättning för kulturverksamheter – något som kulturministern kunde ha lyft . Ytterst är det både dagens kultur och morgondagens kulturarv som vi riskerar att dra undan benen för.

 

När kostnadskrisen pågår och vi regionpolitiker tvingas till nedskärningar och förändringar i utbud vad gäller både sjukvård och kollektivtrafiken, ja då blir det självklart omöjligt att kompensera för regeringens minskade anslag för regional kultur.

Det drabbar det fria kulturlivet lika illa som länsmuseer, regionteatrar, musikteatrar, operahus, föreningsarkiv. I princip alla de kulturområden där vi i dag i regionerna och staten bär ett gemensamt ansvar.

 

När den moderata kulturministern ställs mot väggen för den akuta situationen som flera regionteatrar och länsmuseer redan står i är hennes svar ”kulturen måste stå på fler ben”.

Det betyder i klartext: Höjda biljettpriser, höjda entrépriser och ett mycket svårt och osäkert sökande efter sponsring från näringslivet.

Hushållen med de högsta inkomsterna som av regeringen får de största skattesänkningarna klarar naturligtvis av högre biljettpriser, men vi riskerar att tappa stora grupper där vi i stället skulle behöva satsa mer för att kulturen ska kunna nå ut till fler.

 

Om en utställning eller en föreställning tvingas till privat sponsring för att klara sig finns risker med konstens och kulturens frihet. Vi riskerar dessutom en mer likriktad kultur istället för den bredd, mångfald och innovation som vi kan säkerställa med offentligt finansierade kultur.

Kulturministern har bjudit in till dialog om kultursamverkan i dag, den 23 januari. Utifrån vårt perspektiv som regionalt ansvariga menar vi att statens flyr från sitt ansvar.

På detta möte kommer ministern få ta del konsekvenserna av den konservativa regeringens politik. Konsekvenser som kommer leda till en kulturslakt, som kulturministern Parisa Liljestrand är ytterst ansvarig för.


Sofia Magnusson, regionråd, ordförande kultur- och bildningsnämnden, Region Värmland (S)
Alex Bergström, regionråd, ordförande kulturnämnden Västra Götalandsregionen (S)
Malin Anell, regionråd med ansvar för kulturfrågor, Region Kalmar (S)
Lavinia Strömberg, andra vice ordförande i kulturnämnden, Region Kronoberg (S)
Eva Andersson, andre vice ordförande i regionutvecklingsnämnden, Region Östergötland (S)
Robert Uitto, kultur och folkbildningspolitiker, Region Jämtland-Härjedalen (S)

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

 

Följ ämnen i artikeln