Varför har inte S agerat för att märka köttet?

Replik från Fredrick Federley om ursprungsmärkning

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2018-05-16

Den stora frågan är varför S inte har agerat, de sitter i regering, skriver Fredrick Federley.

REPLIK. Åsa Westerlund och Jytte Guteland (S) skriver att vi borde få veta varifrån köttet kommer, även på restaurangen. Det är välkommet att även Socialdemokraterna vill motverka antibiotikaresistens och förbättra djurvälfärden.

Men man undrar varför författarna inte börjar med att lyfta telefonen till sina partikamrater i regeringen. Redan för tre år sedan skrev de nämligen att frågan skulle lösas.

Vi har fått nog av djur som inte mår bra. Kampen mot dålig djurvälfärd blev en av mina främsta prioriteter under valrörelsen till EU-parlamentet 2014. En god djurvälfärd ger både djur ett värdigt liv och är det effektivaste sättet att motverka spridningen av antibiotikaresistens.

Nu några år in i mitt mandat har jag lyckats med en hel del. Under de kommande veckorna är jag med och slutförhandlar en EU-lagstiftning som kommer reglera den förebyggande medicineringen och gruppmedicineringen av djur. Något som i dag används i stora delar av Europa i väldigt olik grad.

Det är inte bara Sverige som ska göra rätt, alla länder måste gemensamt få ner sin antibiotikaanvändning. Samtidigt hoppas jag få igenom att allt importerat kött till EU ska ha samma hårda djuruppfödningsstandard som inom unionen. Dessutom har jag väckt frågan att länder som fuskar med djurvälfärd ska dras inför domstol. Så gör vi skillnad på riktigt, för djuren och för miljön.

Förutom detta så är ursprungsmärkning på produkter en viktig faktor för att få konsumenterna att själva göra aktiva val för miljön och djuren. I det offentliga köket och på restauranger behöver köttets ursprung synliggöras bättre. Här håller jag alltså med Socialdemokraterna.

Men den stora frågan är varför S inte har agerat, de sitter i regering. Deras egen landsbygdsminister Sven-Erik Bucht skrev redan 2015 att det var ”dags att märka upp köttet på restauranger”.

Om inte restaurangerna själva fixade lovade regeringen att en lag skulle fram innan mandatperioden var slut. Men sedan har inte mycket gjorts och det är inte så långt kvar nu innan mandatperioden är slut. Frågan är om Westerlunds och Gutelands artikel är ett sätt att få EU att ta skulden för att svenska regeringen inte har lyckats göra något åt problemet. Politik är inte bara att vilja, det är också att göra.

Centerpartiet kommer alltid driva frågan om bra djurvälfärd. I EU är vi snart i mål med stora förbättringar och i Sverige driver vi frågan i riksdagen dagligen. Får vi väljarnas förtroende i valet i höst och EU-valet nästa vår kan jag garantera att vi gör mer än att bara skriva brev och debattartiklar. Maten ska vara sund, säker och hållbar.


Fredrick Federley, Europaparlamentariker (C)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.