När journalister dödas är demokratin hotad

Debattören: I dag minns vi Jamal Khashoggi och hans 47 mördade kollegor

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-10-02

De ansvariga för mordet på Jamal Khashoggi måste ställas till svars och de 30 journalister som sitter fängslade i Saudiarabien utan rättegång måste släppas omedelbart, skriver Erik Halkjaer.

DEBATT. Mordet på den saudiarabiska journalisten Jamal Khashoggi var sällsynt hänsynslöst och brutalt, med tydlig koppling till den saudiska regimen. Sedan dess har ytterligare 44 journalister och tre medarbetare mördats i världen. Så kommer det tyvärr att fortsätta så länge makthavare på högsta ort kommer undan med mord.

Reportrar utan gränser registrerar alla fall där journalister dödats medan de utfört sina arbeten. Sedan den saudiarabiska journalisten Jamal Khashoggi kvävdes och styckades inför öppen ridå förra året har 44 journalister, två av deras chaufförer och en säkerhetsvakt, som försökt skydda dem, dödats.

Även om antalet dödsfall är färre över de tolv senaste månaderna än tidigare år ökar antalet attacker mot journalister generellt. I vårt senaste pressfrihetsindex framgår det tydligt hur journalister och mediearbetare världen över lever i vad som kan liknas vid ett rädslans klimat där hot, hat, våld och trakasserier leder till självcensur och tystade medier.

Bakom den allt sämre pressfriheten står politiker på högsta ort, från Vita huset i Washington och Kreml i Moskva till Ikulu i Dar es-Salaam, Miraflores i Caracas och Zhongnanhai i Bejing.

Med nästan dagliga attacker på journalister och lagar som begränsar eller hindrar oberoende journalistik sätter de agendan för hur resten av världen ser på journalister. Ett livsfarligt och oacceptabelt agerande.

Sämre pressfrihet och säkerhet för journalister hotar demokratin. Mordet på Jamal Khashoggi visar hur långt politiska makthavare är beredda att gå för att tysta journalister. Att det får ske utan konsekvenser är ett stort, fett långfinger rakt i ansiktet på alla tillskyndare av mänskliga rättigheter.

Att världens länder, som Sverige fortsätter att handla med Saudiarabien och tillåter att landet nästa år får leda G20-gruppen är ett direkt hån mot alla journalister. De ansvariga för mordet på Jamal Khashoggi måste ställas till svars och de 30 journalister som sitter fängslade i Saudiarabien utan rättegång måste släppas omedelbart.


Erik Halkjaer, ordförande Reportrar utan gränser Sverige


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.