Ett svenskt El Paso är bara en tidsfråga

Debattörerna: Ord kan döda – kom ihåg det när ni skruvar upp retoriken kring invandring, politiker

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-08-19

Samma utveckling som i USA ses nu även i Sverige, där det politiska samtalet präglas av en alltmer avhumaniserande och främlingsfientlig retorik kopplat till invandring, skriver debattörerna. På bilden attentatsmannen i El Paso och sörjande efter massmordet.

DEBATT. Under den senaste tiden har det höjts allt fler röster som varnar för konsekvenserna av en främlingsfientlig retorik där fokus primärt läggs på internationella ledare.

Men Sverige är på väg mot en lika farlig utveckling där antalet hatbrott med främlingsfientliga motiv ökar medan fientliga uttalanden om invandrare och religiösa grupper normaliseras på ett sätt som vi känner igen från historien. Vi behöver ta utvecklingen på allvar innan vi ser ett svenskt El Paso

Att ordets makt är stort vet vi, inte bara genom vittnesmål utan även med stöd från studier. South Asian Americans Leading Together och Warwick University har exempelvis funnit en tydlig koppling mellan gestaltningen av olika grupper i Donald Trumps presidentkampanj och hur den allmänna uppfattningen av dessa grupper förändrades negativt, samt ökade hatbrott, framför allt mot muslimer. 

Nyligen kritiserades Trump för att indirekt ha påverkat hatbrottet i El Paso då han beskrivit mexikanska migranter som en “invasion”.

Samma utveckling ses nu även i Sverige, där det politiska samtalet präglas av en alltmer avhumaniserande och främlingsfientlig retorik kopplat till invandring. Det sker bland annat genom upprepningen av vilka som är “som oss” och vilka som inte är “som oss”.  

Under det svenska valåret 2018 blev detta ett framträdande verktyg för att gruppera “svenskar” och “icke-svenskar” i ett allt tydligare polariserat debattklimat, där partiledarnas beskrivning av invandrare allt mer generaliseras och frekvent kopplas ihop med negativa ordval, som inte är i paritet med den utveckling vi ser i samhället. 

En granskning av partiledarutfrågningarna och partiledardebatterna genomförd av Open Act har tittat på hur just partiledarna gestaltat gruppen invandrare i Sverige från 2008 fram till i dag.

Studien visar att tonläget tydligt hårdnat sedan 2015, där invandrare, asylsökande och ensamkommande nu utmålas som ett hot mot de svenska värderingarna, bidrar till ökad kriminalitet och brottslighet, och att välfärden håller på att kollapsa. 

Anmärkningsvärt är också att denna typ av retorik kommer från en allt större andel av partierna – det vill säga inte bara från Sverigedemokraterna. Det har blivit en tävling i att stärka sin politiska position genom att skruva upp tonläget och bygga rädsla.

Som exempelvis Ebba Busch Thors uttalande under den Agendasända partiledardebatten i samband med Europaparlamentsvalet där hon kopplade samman övergripande brottsstatistik om våldtäkter med följdfrågan ”Varför ska de här männen få lov att stanna i Sverige? – varför utvisas de inte?”. Ingen av de övriga partiledarna ifrågasatte den farliga formuleringen.  

Vad får då denna politiska diskurs för konsekvenser? Enligt Brottsförebyggande rådet har allt fler individer utsatts för främlingsfientliga och antireligiösa hatbrott i Sverige. Individer som arbetar i judiska församlingar och för­eningar vittnar om att säkerhetsarbetet har ökat successivt i sam­band med utvecklingen av en upplevd normalisering av antisemitism.

Terrorattacken i Bærum är en fruktansvärd påminnelse om att detta även är ett faktum för muslimska trossamfund. 

Vi har alla makten, och ansvaret, att använda ett språk på ett sätt som skapar det samhälle som vi vill se. Men vissa har ett extra stort ansvar. Vi vill därför att Sveriges politiker och media tar ett större ansvar för hur det politiska samtalet påverkar det svenska samhället. För ord kan döda. 


Maria Fabricius, medgrundare av Open Act 
Patricia Zani, analysansvarig på Open Act 
Johanna Westien, t.f. generalsekreterare för Raoul Wallenberg Academy
Anna Lindenfors, generalsekreterare för Amnesty International Sverige


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.