Sverige är inte det trygga landet längre

Ebba Busch Thor och Peter Kullgren: Nu behöver vi en stram migrationspolitik och slopad ebo-lag

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-11-08

KD:s nya integrationspolitiska program stoppar de utsatta områdena från att breda ut sig ytterligare. Söktrycket minskas med stram migrationspolitik och genom att slopa Ebo-lagen, skriver Ebba Busch Thor och Peter Kullgren.

DEBATT. Vi ser ingen motsvarighet till situationen i Sverige internationellt, säger rikspolischefen. Bara hittills i år har det skett över hundra sprängningar där Nationella bombskyddet har kopplats in. 

Kriminologer säger att mängden bombdåd bara kan jämföras med en krigszon. Antalet dödsskjutningar är värre än i övriga Europa. Över en tredjedel av alla kvinnor känner sig otrygga i det egna bostadsområdet. Var femte ung kvinna säger sig ha avstått från någon aktivitet på grund av rädslan.

Samtidigt fallerar de grundläggande välfärdssystemen. Över 120 000 människor har tvingats vänta olagligt länge i vårdkö. Det är som om hela Örebro skulle ligga i sjukbädden månad efter månad och vänta på vård. Det saknas 26 000 äldreboendeplatser till år 2026.

Sverige brukade vara världens tryggaste land. Med en välfärd att vara stolt över. Så är det inte längre.

Och den trygghet och välfärd som ändå finns kvar är ojämnt fördelad. Bor man i fel stadsdel, eller fel landsända, kan man inte räkna med hjälp när den behövs. Polisen kommer inte. Doktorn har inte tid. 

På den tiden Stefan Löfven satt i opposition brukade han varna för att ”Sverige håller på att gå sönder”. Han avslöjade aldrig att det var hans egen regering som skulle låta det hända. 

Men nu står vi här. Med ett socialt utanförskap som utgör grogrund för den växande kriminaliteten. Med en geografisk klyvning som skapar orättvisor.

Hur kan vi vända utvecklingen? I veckan möts Kristdemokraterna för Riksting i Umeå. Vi är övertygade om att det går att vända utvecklingen. Men det kräver ett politisk alternativ vars främsta drivkraft är att lösa Sveriges problem – inte politiskt poserande. De två största besluten vi tar på rikstinget rör just Sveriges splittring och hur vi ska kunna återfå en fungerande samhällsgemenskap igen.

KD:s nya integrationspolitiska program angriper utanförskapet från fyra håll. Vi stoppar de utsatta områdena från att breda ut sig ytterligare. Söktrycket minskas med stram migrationspolitik och genom att slopa ebo-lagen, och samtidigt återupprättar vi lag och ordning med fler poliser och skarpare lagstiftning. 

För att hjälpa folk att bli anställningsbara ställer vi hårdare krav på Sfi. Vi stärker drivkrafterna att bli del av samhället med tydliga krav för uppehållstillstånd och medborgarskap. Och vi involverar civilsamhället, från fotbollsklubben till församlingen, i högre grad.

Vårt nya landsbygdsprogram försöker överbrygga den andra klyftan, den mellan stad och land. Här är tillgången till vård, omsorg och annan samhällsservice central. Och återigen behövs poliser – KD vill ha 10 000 fler.

Men det ska också gå att leva efter landsbygdens villkor. Hela landet kan inte byggas på influencers, elscootrar och hämtmat med cykelbud. 

Natur, jakt och jordbruk är inga livsstilsaccessoarer – utan förutsättningen för liv. Regeringen har glömt bort glesbygden. Vi vill utreda om mer av intäkterna från naturtillgångarna kan stanna på landsbygden.

Socialdemokraterna har svikit. De har satt makten framför allt, och lämnat verklighetens folk långt efter sig. De liberala mittenpartierna kohandlar med de rödgröna för att få igenom sina politiska prestigeprojekt. Resultatet? Skattesänkningar för miljardärer, men utbrända undersköterskor. 

Kristdemokraterna är Sveriges välfärdsparti till höger. Mot sönderfallet ställer vi samhällsgemenskap. Vi sysslar inte med politiskt spel. Vi försöker hitta handfasta lösningar på de problem medborgarna tycker är mest akuta. Vi lovar Sverige en ny riktning och en ny regering.

Det har svenskarna sett. KD gick fram i riksdagsvalet, slog rekord i EU-valet och har fått mer än 5 000 nya medlemmar under året som gått.

Det är inte konstigt att folk söker sig till vårt alternativ. Vad har egentligen en vanlig kommunalanställd fått av regeringen Löfven? Hade vänsterpolitik fungerat hade vi inte haft någon vårdkris eller grasserande kriminalitet. 

KD är ett välfärdsparti att lita på. Medborgarna förtjänar att kunna lita på Sverige. 


Ebba Busch Thor, partiledare (KD)
Peter Kullgren, partisekreterare (KD)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.