Släpp delfinerna fria, Kolmården!

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2016-07-01

Debattören: Lär av andra djurparker – vi hjälper gärna till

Tänk om Kolmården skulle leda vägen till ett nytt sätt för oss människor att lära känna delfiner, skriver debattören.

DEBATT. Tiderna har förändrats sedan Kolmårdens delfinarium öppnade för nära 50 år sedan. I dag pågår en etisk diskussion om vilda djur i fångenskap. Några som märkt av tidsandan är Cirkus Scott och Cirkus Maximum som har valt att sluta med vilda djur i sina föreställningar, samt USA:s mest kända cirkus Ringling Bros. som flyttar sina elefanter till en fristad.

Sea World i USA har meddelat att de slutar med späckhuggarshower och att de upphör med all uppfödning av späckhuggare. De späckhuggare som i dag finns på SeaWorld är de sista. I Finland stängde nyligen det sista delfinariet och i Polen menar miljöministern att det inte är moraliskt rätt att hålla delfiner i fångenskap.

Efter att ha slutat med delfinshower för fem år sedan har National Aquarium i Maryland, USA, övervägt olika alternativ, allt ifrån att bygga om de existerande bassängerna till att flytta delfinerna till andra delfinarier. De landade i att den bästa vägen framåt var att skapa en skyddad fristad i öppet vatten. Det blir USA:s första.

Det var inte den billigaste eller lättaste lösningen, men som vd John Racanelli säger, det var det rätta beslutet för delfinerna, för besökarna och för akvariet. ”Vi vet i dag mer om delfiner och deras behov och National Aquarium är i en unik position att använda den kunskapen till att bidra till mer positiv förändring”, kommenterade han.

Vi kommer förhoppningsvis att se fler djurfristäder framöver, kanske kommer dessa att bli de nya ”anti-djurparkerna”, där de djur som tidigare visats upp för publik nu får leva för sin egen skull i miljöer som är så naturliga som möjligt, och med djurskötare som tar hand om dem eftersom de inte längre klarar sig i det vilda.

Utbildning, forskning och bevarande är viktiga uppgifter för Kolmården och Kolmården vill ge allmänheten möjlighet att lära sig att ta hand om planeten. På Kolmården är delfinshowen ”Life” mycket populär. Kanske på grund av människans fascination för delfiner, och för att vi vill bidra till att bevara jorden. Men, med det vi vet om delfiner i dag är delfinarer inte rätt sätt att göra det på.

I dokumentären The Cove, om delfinfångst i Japan, får den före detta delfintränaren Ric O’Barry nära till tårarna när han berättar om den delfinarieindustri han var med att skapa i och med den populära amerikanska TV-showen ”Flipper” på 60-talet. Med The Cove försökte han gottgöra något av det lidande som han anser sig ha orsakat.

Ett stort problem är att det i dagsläget saknas fristäder för delfiner i Europa dit delfiner som tidigare hållit i delfinarier skulle kunna flyttas. Vi kan inte vrida klockan tillbaka men vi kan blicka mot framtiden och sträva efter att skapa fristäder där delfinerna finns för sin egen skull. Där vi inte får se djuren uppträda för oss, men där vi får tillfredsställelsen att veta att det som en gång gjordes fel mot delfinerna hjälper vi till att ställa till rätta. Att kunna följa delfinerna via kameror kanske är den enda kontakten men vår egen samhörighet med planeten och djuren blir verkligare än att se en delfinshow.

Tänk om Kolmården skulle leda vägen till ett nytt sätt för oss människor att lära känna delfiner. Vi har gärna fortsatt dialog med Kolmården om hur ni ser på framtiden för Kolmårdens delfiner.

Camilla Björkbom, förbundsordförande Djurens rätt

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen i artikeln