Damspelare har knappt råd med mat och hyra

Debattören: Svenska Fotbollförbundet, hur har ni tänkt jämna till fotbollsplanen?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-06-07

Trots att jobbet som elitfotbollsspelare kräver precis lika mycket för män som för kvinnor är kvinnornas villkor ljusår ifrån männens. Kvinnornas lön är usel, villkoren dåliga och karriären riskerar att utebli, skriver Martin Linder, förbundsordförande Unionen.

DEBATT. Bollen är rund men spelplanen är ojämn inom svensk fotboll. I en ny rapport konstaterar vi att mindre än hälften av Sveriges kvinnliga fotbollsproffs kan leva av sitt yrke. För att jämna ut orättvisor måste fotbollens nyckelaktörer ta ansvar för att göra elitfotbollen mer jämställd. Nu passar vi frågan till Svenska Fotbollförbundet, hur har ni tänkt jämna till planen?

7 juni är det avspark för Svenska landslaget i VM i Frankrike. 23 kvinnliga landslagsspelare är i sitt livs form och redo att göra sitt yttersta för att kamma hem en medalj till Sverige. För att komma till landslagsnivå har de satsat allt. Att spela i damlandslaget är en precis lika stor prestation som att spela i herrlandslaget. För att nå toppen inom elitidrotten krävs ett oerhört engagemang, envishet, talang och timmar av träning för att nå resultat.

Men trots att jobbet som elitfotbollsspelare kräver precis lika mycket för män som för kvinnor är kvinnornas villkor ljusår ifrån männens. Kvinnornas lön är usel, villkoren dåliga och karriären riskerar att utebli.

I ny rapport som vi på Unionen gjort kan vi konstatera att bara var tredje kvinna kan leva på sin lön från fotbollen. Så många som åtta av tio kvinnliga fotbollsspelare tjänar mindre än 20 000 kr i månaden. Den vanligaste ersättningsnivån för kvinnliga elitfotbollspelare är mellan 5001 till 20 000 kronor omräknat till heltid.

För de allra flesta är fotboll en hobby och passion. Men för spelarna i landslaget är det också ett jobb och en karriär. Ett helt vanligt kneg som det ska gå att leva av. Men de kvinnliga damspelarna kan knappt betala mat och hyra. Ersättningsnivåerna är orimligt låga.

För att ekonomin ska gå ihop, tvingas var fjärde fotbollsstjärna att jobba extra när träningspasset är slut, eller träna innan jobbet börjar. Ett svårt livspussel.

Den låga lönen gör det också omöjligt att försörja en familj. Faktum är att bara ynka tre procent av de kvinnliga fotbollsspelarna har barn. I ett modernt arbetsliv går det att kombinera karriär med barn. Men inom fotbollen tvingas kvinnor att välja mellan fotbollskarriären och viljan att bilda familj. Det är ett val som är oacceptabelt på resten av arbetsmarknaden.

Det var länge sedan det ansågs okej att avsluta en kvinnas anställning i samband med graviditet. Och lagen om missgynnande av gravida infördes 2006.

För män är verkligheten en helt annan. Hela åtta av tio män inom elitfotbollen tjänar över 30 000 kronor per månad. Männen tvingas inte att välja mellan karriär och familj. Mer än hälften av männen har barn. De har råd att försörja en familj.

Vi vet att det finns stora skillnader mellan hur mycket publik damfotboll drar och hur mycket publiken är beredd att betala för biljetterna.

Men att bara prata om sportens omsättning är att förenkla debatten. Förutsättningar för hur publiken ska hitta och känna till att matcherna spelas skiljer sig enormt. Marknadsföringen för damfotboll är minimal. Uppmärksamheten i media en bråkdel.

Samma vecka som vi släppte rapporten om ojämställdhet inom elitfotbollen räknade vi vid ett tillfälle till 35 nyhetsartiklar om fotboll på Aftonbladets webbplats. 34 av texter handlade om män och en enda om kvinnor. Nyheten om kvinnor låg på 25:e plats i nyhetslistan (Aftonbladet 16 maj). Lägg då till att damerna faktiskt står inför att spela VM.

Unionen är inte bara Sveriges största fackförbund – vi är också idrottens fackförbund. Unionen organiserar anställda idrottsutövare och kanslipersonal inom idrotten. Vår ambition är att öka jämställdheten på arbetsmarknaden, och därmed också inom idrotten och inom elitfotbollen.

Vi kan inte acceptera att spelplanen är så ojämn och att Svensk fotboll är ett av Sveriges mest ojämnställda yrken.

Nu måste fotbollens nyckelaktörer agera.

En av de största aktörerna inom fotbollen är Svenska Fotbollförbundet. Förbundet är Sveriges största specialidrottsförbund med över 1 miljon medlemmar och över 600 000 aktiva fotbollsspelare. Fotbollförbundet anser sig inte ansvara för de allsvenska lagens löner och villkor. Men de ansvarar för fotbollens framtid.

Nu uppmanar vi Svenska Fotbollförbundet att agera för jämställdheten! Vi passar bollen till förbundet och undrar: hur har ni tänkt jämna ut planen?


Martin Linder, förbundsordförande Unionen


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.