Ann Linde, hämtar du hem Dawit Isaak?

Debattörerna: Nionde utrikesministern sedan Dawit fängslades

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-09-23

Ann Linde är den nionde utrikesministern som tar plats på Arvfurstens palats medan Dawit fortfarande sitter i ökända Eiraeiro-fängelset. Ann Linde, blir det du som hämtar hem Dawit Isaak, skriver debattörerna.

DEBATT. När Ann Linde utnämndes till Sveriges nya utrikesminister gick våra tankar osökt till den svenske journalisten, poeten och trebarnspappan Dawit Isaak från Lerum som nu har suttit arton år i fängelse i Eritrea. Våra tankar gick till Dawit av den enkla anledningen att Ann Linde är den nionde utrikesministern som tar plats på Arvfurstens palats medan Dawit fortfarande sitter i ökända Eiraeiro-fängelset, som ligger femton kilometer norr om Eritreas huvudstad Asmara. Många vittnen har berättat att Dawit lever under mycket svåra förhållanden i en liten cell på tre gånger tre meter.

Vi behöver knappast presentera ödet som drabbat Dawit Isaak för vår nya utrikesminister Linde eller svenska allmänheten. Dawits situation har skildrats i tusentals artiklar och radio- och TV-program i vårt land och har fått även internationell uppmärksamhet.

Men inget verkar bita den eritreanske presidenten Esaias Afewerki som håller i Dawits öde i sina händer. Afewerki verkar knappt ens kunna stava till ordet juridik: Med jämna mellanrum har han under årens lopp i högljudda ordalag fastslagit att Dawit inte förtjänar ett utmätt straff. Som en naturlig följd av Afewerkis retorik så har Dawit nekats åtal, advokat, rättegång och dom i 18 år.

Vad är det som retar den eritreanska diktatorn i Eritreas huvudstad Asmara? Jo: den modige Dawit har som redaktör och journalist författat artiklar bland annat i den eritreanska demokratitörstiga tidskriften Setit. I och med att Dawit efterlyste demokrati spärrades han omedelbart in en septemberdag för nästan arton år sedan.

Givetvis är vi oerhört besvikna på den förtryckande eritreanska regimen men vi är också besvikna på Sveriges olika utrikesministrar som ständigt gömt sig bakom de magiska två orden ”tyst diplomati”. Medvetet eller omedvetet har Sverige satsat på en diplomati som inte har lyckats och som lett till att en svensk medborgare nu levt en tredjedel av sitt liv i fängelse.

Det är en gåta för oss att Sverige inte lyckats få hem sin medborgare. Ingen av våra tidigare åtta utrikesministrar har besökt Dawit Isaak i fängelset. Det är hårresande. En av de ministrar som inte besökte Dawit Isaak är Carl Bildt som besökte de svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson i Kality -fängelset i Addis Abeba i Etiopien. Det symboliska besöket kan ha spelat in ifråga om dessa två journalister frihet.

Just nu finns det utrymme för svensk diplomati att visa handlingsförmåga: Dödsfienderna Eritrea och Etiopien har försonats. Bilderna på kramande eritreanska och etiopiska presidenter kablades nyligen ut och har sått ett frö av hopp på Afrikas Horn. Afewerkis främsta argument för att fängsla intellektuella och undvika allmänna val i Eritrea har varit just konflikten med Etiopien.

I ljuset av detta bör Sverige överge den misslyckade diplomatin för en lyckad sådan.

Ann Linde, blir det du som hämtar hem Dawit Isaak?


Kurdo Baksi, journalist författare
Helena Giertta, chefredaktör tidningen Journalisten


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.