Det är inte en strikt politik som dödar

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2015-10-01

Slutreplik från Nils Littorin om svensk narkotikapolitik

Nils Littorin.

SLUTREPLIK. Nästan 700 dog en narkotikarelaterad död förra året, enligt Rättsmedicinska Toxreg. Det är oseriöst och cyniskt av Linton att utan belägg skylla dessa dödsfall på en restriktiv narkotikapolitik.

Restriktiviteten består enligt Linton av en dåligt utbyggd underhållsbehandling. Men under samma tioårsperiod, från 2006 till i dag, som det skett en explosionsartad utbyggnad av metadonprogrammen, har den narkotikarelaterade döden mer än fördubblats. Heroin ligger under perioden relativt stilla medan Subutex och Metadon ökar kraftigt och svarar tillsammans med Fentanyl och morfin för hela ökningen av dödsfall.

Samtidigt har sjukvårdens förskrivning av dessa potenta opioider blivit alltmer frikostig. Om denna bekymrande omständighet också utgör ett orsakssamband återstår att utreda. Men det torde stå klart att restriktivitet inte är problemet, tvärtom pekar åtskilligt på en bristande kontroll över narkotiska läkemedel.

Tydligen går det bra att citera vad forskare tycker så länge de tycker som Linton, men inte att ta till sig forskningsresultat som inte stämmer med tyckandet. Så försöker han bortförklara Johnsons och Richters studie om läckage av Metadon och Subutex från underhållsbehandlingen med vad forskarna har för åsikter om behandlingen, vilket faktiskt inte hör till saken.

Enligt psykolog och med dr Anna Fugelstad, ansvarig för Toxreg. är det ”knappast möjligt” att jämföra antalet drogrelaterade dödsfall mellan de olika EU-länderna (Drugnews 2015-07-07). Men med en dåres envishet hävdar Linton att det går, trots, som han skriver, ”statistiska brister” och trots att EMCDDA:s rapport uttryckligen varnar för dylika jämförelser. Jo, man kan jämföra äpplen med päron också, men det leder inte framåt.

Utmaningen för Sverige ligger i att finna en balans mellan å sena sidan medicinsk behandling av heroinmissbruk och smärta och å andra sidan förhindra läckage, missbruk och dödsfall samt att ha fokus på kunskap – inte åsikter.

Nils Littorin

Riksförbundet narkotikafritt samhäller (RNS), AT-läkare

Följ ämnen i artikeln