Vi ska inte släppa fram SD:s önskeregering

Debattören: Då bryter Liberalerna mot sitt vallöfte

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2018-11-28

Liberalerna bryter mot sitt vallöfte om man medverkar till att en regering bildas som är beroende av Sverigedemokraterna, skriver Nina Lundström (L).

DEBATT. Liberalerna är ett parti bygger på värderingar. Det finns inga särintresse eller grupper i samhället som är basen för liberalerna utan Liberalerna är ett idéparti. De väljare som har lagt sin röst på Liberalerna måste kunna lita på vallöftet att inte ge Sverigedemokraterna inflytande. Det är ett löfte som inte får svikas.

Respekt för väljarna innebär att man lever upp till sina vallöften och gör det man lovat efter valet. Jan Björklund levererar nu det som liberalerna lovade i valrörelsen.

Ansvaret för att hålla vallöften är dock inte bara partiledarens. Ansvaret vilar tungt på riksdagsgruppen, partistyrelsen och liberalernas beslutande församling. Det gäller att agera i ett komplicerat parlamentariskt landskap i samklang med värderingar och vallöften.

Sverige står efter månader av förhandlingar utan ny regering. Men är någon överraskad över att det är komplicerat? Hela valrörelsen präglades av diskussioner om hur regeringsbildningen skulle se ut efter valet.

Liberalerna var mycket tydliga i att det kan bli mycket komplicerat parlamentariskt läge samt att det kan komma att krävas blocköverskridande lösningar. I en demokrati är det väljarna som bestämmer riksdagens sammansättning.

En regering bestående av Moderaterna och Kristdemokraterna är Sverigedemokraternas önskeregering

Liberalerna bryter mot sitt vallöfte om man medverkar till att en regering bildas som är beroende av Sverigedemokraterna. Sverigedemokraternas partiledare Jimmy Åkesson har uttalat i riksdagsdebatt att sverigedemokraterna förväntar sig eftergifter i proportion till hur stora de är. Sverigedemokraterna anser att en koalitionsregering med moderaterna och kristdemokraterna med stöd av sverigedemokraterna kan driva Sverige i en av dem önskad politisk riktning. En regering bestående av Moderaterna och Kristdemokraterna är Sverigedemokraternas önskeregering.

Liberala värderingar utmanas i flera länder. Vi ser en högernationalistisk våg dra fram över västvärlden. Liberala idéer om globalisering, europeiskt samarbete, frihandel och öppenhet hotas av dessa krafter. Liberalismens kärnvärden om individuell frihet, social välfärd, tolerans och jämställdhet utmanas. Kvinnors frihet och rättigheter utmanas. Det handlar om rätten att bestämma över sin kropp, aborträtten, samt att värna reformer som ökat jämställdheten.

Om partierna i riksdagen inte kan axla ansvaret för det parlamentariska läget som nu uppstått återstår extraval

I den högernationalistiska rörelsen ingår auktoritära styren som nu har medvind i Polen, Ungern och tyvärr även i Österrike och Italien. I den rörelsen ingår också Sverigedemokraterna.

Om partierna i riksdagen inte kan axla ansvaret för det parlamentariska läget som nu uppstått återstår extraval. Det vore olyckligt. Ett extraval kan innebära samma parlamentariska situation och riksdagen är tillbaka i ruta 1.

Sverige behöver en tydlig liberal mitt i svensk politik som försvarar friheten och som fortsätter tala klarspråk om hoten mot individernas frihet och den liberala samhällsmodellen. Mänskliga rättigheter ska utvecklas, inte avvecklas.

Liberalernas uppgift är att arbeta för att liberala värderingar får genomslag i samhället. Det förtroende väljarna har visat genom sina röster måste förvaltas för det är väljarnas förtroende som kommer avgöra Liberalernas framtid i kommande val.

Liberalernas ledning behöver, och bör ges, ett brett mandat att hitta lösningar som gör Sverige mer liberalt och som inte ger Sverigedemokraterna något inflytande. Det åvilar ett tungt ansvar på riksdagsgruppen, partistyrelsen och partirådet att se till att Liberalerna inte sviker sitt vallöfte.


Nina Lundström, fd riksdagsledamot (L) , ersättare i partirådet, kommunpolitiker


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.