Nu måste vi ta striden mot Adaktussongänget

Debattören: Nära var tredje EU-parlamentariker motverkar kvinnors rättigheter

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2019-07-29 | Publicerad 2019-07-25

Det är dags att kavla upp ärmarna igen och stå upp mot det nya Adakutssongänget, skriver Vänsterpartiets EU-parlamentariker Malin Björk. Personerna som sitter runt Lars Adaktusson har inte med texten att göra.

DEBATT. Nästan var tredje ledamot i EU-parlamentet motverkar kvinnors och hbtq-personers rättigheter.

Av EU-parlamentets 751 ledamöter väntas 222 av dem motverka sexuella och reproduktiva rättigheter. Det är alltså en tredjedel av de förtroendevalda som sitter med fingret på knappen för att begränsa aborträtten. En tredjedel som väljer bort kampen mot våld mot kvinnor. En tredjedel som vare sig vill se sexualundervisning eller hbtq-rättigheter (eller som de själva kallar det, ”genusideologin”).  

Det innebär en fördubbling från förra mandatperioden, då 111 ledamöter, eller 15 procent, hamnade i denna kategori. Det visar en sammanställning som statsvetaren Elena Zacharenko gjort efter årets EU-val.

Det är förstås hisnande pinsamma och skrämmande siffror för Europa 2019. Vi går alltså åt helt fel håll när det gäller försvaret av kvinnors och hbtq-personers rättigheter.

Bakom ökningen av ledamöter som inte kan stå upp för dessa grundläggande rättigheter står de växande högernationalistiska partierna runtom i Europa.

La Lega blev största partiet i italienska EU-valet och har i EU-parlamentet vuxit med 22 mandat. Nigel Farages Brexitparti har fört med sig elva nya ledamöter, polska regeringspartiet Lag och rättvisa har vuxit med sju mandat och ungerska regeringspartiet Fidesz har ökat med ett mandat. Det franska högerextrema partiet Ressamblement National blev återigen största parti i Frankrike.

Men motståndet mot jämställdhet finns även i stor utsträckning i den traditionella högergruppen EPP, parlamentets största partigrupp, där svenska Moderaterna och Kristdemokraterna ingår.

I denna grupp väntas hela 37 procent av ledamöterna konsekvent rösta mot kvinnors och hbtq-personers rättigheter. Det är dessutom lågt räknat eftersom uppskattningen bygger på hur ledamöterna tidigare röstat eller profilerat sig genom olika uttalanden och upprop. Men många av ledamöterna är nya och har ännu inte gjort några större politiska avtryck.

Siffrorna är naturligtvis dystra, men tyvärr inte särskilt förvånande. Redan 2009, när jag själv började arbeta som rådgivare för EU-parlamentets jämställdhetsutskott, märktes de abort- och hbtq-fientliga tongångarna tydligt.

Efter valet 2014 hade abortmotståndet bland ledamöterna ökat så pass mycket att jag, tillsammans med andra progressiva ledamöter från flera olika partier, bestämde oss för att bilda det tvärpolitiska aborträttsnätverket ”All of us”.

Tillsammans har vi, under hela den förra mandatperioden, stått upp för aborträtten. Vi har anordnat seminarier, bjudit in aborträttsaktivister, skrivit brev och opinionsbildat. Vi har också mobiliserat oss i det dagliga utskottsarbetet och fått in skrivningar om rätten till abort och andra sexuella och reproduktiva rättigheter i olika betänkanden.

Inte en enda av dessa omröstningar har vi förlorat till abortmotståndarna. 

Det var också under mitt arbete som ledamot i jämställdhetsutskottet och som medlem i ”All of us” som jag fick upp ögonen för att kristdemokraten Lars Adaktusson konsekvent röstade emot aborträtt och hbtq-personers rättigheter. 

Bortsett från SD står alla svenska riksdagspartier bakom den svenska abortlagstiftningen. Ändå valde Adaktusson att köra ett eget race här i EU.

Adaktussons abortmotstånd har nu äntligen synats i svenska medier. När jag i en debatt i SVT:s ”Agenda” i januari 2018 påpekade att Adaktusson gång på gång röstat mot aborträtten i EU-parlamentet svarade han mig kallt: ”Du ljuger.” 

Ingen synade hans bluff den gången. Efter DN:s gedigna granskning av Adaktussons röstvanor vet nu åtminstone alla var han står.

Men som siffrorna visar så har abortmotståndet inom EU-parlamentet inte minskat bara för att Adaktusson har tagits av planen. Hans falang är inte bara intakt, den växer. 

Hans tidigare partigrupp EPP leds fortsatt av tyska kristdemokraten Manfred Weber som även kandiderat till ordförande för EU-kommissionen. Det är EU:s högsta post — och liksom Adaktusson röstar Weber konsekvent mot sexuella och reproduktiva rättigheter. 

Han har flera gånger uttalat sig mot abort och 2015 var han en av sponsorerna bakom evenemanget ”Week for life”, som arrangerades av ett nätverk för abortmotståndare.

Hittills jag inte hört några röster höjas om att Weber, som homofob abortmotståndare, på något sätt skulle vara olämplig som partigruppsledare – eller för den delen som ledare för hela EU-kommissionen. I alla fall inte på grund av sin kvinnofientliga politik. 

Att inte stå upp för kvinnors eller hbtq-personers rättigheter är helt enkelt inget anmärkningsvärt i dessa sammanhang.

Vi måste få ett slut på normaliseringen av abortmotstånd och andra sexuella och reproduktiva rättigheter i Europa. 

Adaktusson må vara petad. Men vi måste än en gång kavla upp ärmarna och gå en runda mot hans bänkkamrater. Såväl gamla som nya.


Malin Björk, EU-parlamentariker (V)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs hela debatten här