SD har fel – vi har inte råd att svika Ukraina

Johan Pehrson: Inför en miniminivå för stödet från varje EU-land i stället

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2024-04-30

I stället för att, som SD, signalera minskat fortsatt stöd till Ukraina bör vi se till att alla är med och bidrar till vår gemensamma säkerhet. L presenterar därför kravet om en miniminivå för stödet från EU:s medlemsländer, skriver Johan Pehrson.

DEBATT. Sverigedemokraterna ifrågasätter det fortsatta stödet till Ukraina, det är en farlig väg att gå för Sverige och hela Europas säkerhet.

Liberalerna presenterar därför nu kravet om en miniminivå för stöd från EU:s medlemsländer till Ukrainas frihetskamp. 

 

Sverigedemokraterna är inte ensamma om att indirekt ifrågasätta det fortsatta stödet till Ukraina. Över hela Europa hörs nu röster från partier som sätter nationella intressen före Ukrainas frihetskamp.

Vi menar att det är tvärtom. Ett starkare Europa är en förutsättning för ett starkare Sverige. I det är den europeiska enigheten i stödet till Ukraina central.

Sveriges – och Europas – säkerhet vilar på att Putin misslyckas. Annars riskerar hela Europa att dras in i en direkt konfrontation med Putin. 

 

Det finns ingenting som säger att Putin skulle nöja sig med Ukraina. Georgien 2008, Krim 2014 och Ukraina 2022 talar sitt tydliga språk – han har ingen respekt för andra länders självbestämmande i sina ambitioner att upprätta ett ”Storryssland”.

På så vis utkämpar Ukraina hela Europas krig – och försvarar förutom sig själva de baltiska länderna, Polen och även Sverige. 

Vad SD gör är att skicka en farlig politisk signal om att de är beredda att dra i bromsen för fortsatt stöd

Framöver måste EU:s stöd till Ukraina öka, särskilt om andra slår av på takten.

Vad Sverigedemokraterna genom sitt utspel gör är att skicka en farlig politisk signal om att de är beredda att dra i bromsen för fortsatt stöd. Det vore beklagligt om Sverigedemokraterna vill slå av på takten i det svenska stödet till Ukraina. Vi har tillsammans i regeringsunderlaget nämligen mycket i sak att vara stolta över.

 

Sverige har sedan kriget bröt ut 2022 stöttat Ukraina med ungefär 37 miljarder. Liberalerna driver dessutom att Sverige ska inrätta en särskild beredskapsbudget för Ukrainastöd. Den ska kunna finansieras med lån för att snabbt rusta vårt och Ukrainas försvar utan att vi behöver avstå från viktiga reformer i Sverige. 

Sverige har nämligen en av EU:s lägsta statsskulder. Med de stora investeringsbehov och redan höga skatter på arbete som Sverige har vore en tillfällig beredskapsbudget som kan gå med underskott under tiden kriget pågår den bästa lösningen.

Så kan vi hjälpa Ukraina att vinna sin fred, bygga upp vårt eget försvar och ändå hålla i budgetdisciplinen. Vänsteroppositionens lösning är istället en slags återinförd värnskatt, det säger vi nej till. 

 

I stället för att signalera minskat fortsatt stöd till Ukraina bör vi se till att alla är med och bidrar till vår gemensamma säkerhet. För Sveriges och Europas frihet måste vi fortsätta att stötta Ukraina så länge som det krävs. 

Därför kan Liberalerna i dag presentera ett nytt EU-vallöfte. Vi vill införa en miniminivå i EU för hur mycket stöd varje medlemsland måste bidra med. Miniminivån bör ligga på en halv procent av BNP. 

 

En halv procent av BNP motsvarar snittet för vad EU-länderna har gett till Ukraina, Sverige ligger strax över. Det är rimligt att förvänta sig av fler länder att ge lika mycket.

Med vårt förslag hade bara det franska, spanska och italienska tillskottet uppgått till 29,6 miljarder euro

I EU-valet står stödet till Ukraina och Europas säkerhet på spel. För oss som värnar Sveriges säkerhet borde det inte vara någon fråga om stödet till Ukraina ska öka. Ett starkare Europa betyder också ett starkare Sverige. 


Johan Pehrson, partiledare (L)

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.