Ska Sverige ha statligt understödd trafficking?

Debattören: Assistansbolag utnyttjar arbetskraftsinvandrare från fattiga länder med hot och trakasserier

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2018-06-08

Under min tid som förtroendevald har jag hört vittnesmål från kompetensinvandrare som bor hos brukare, sextrakasseras och hotas, eller tvingas betala tillbaka av sin lön, skriver Annelie Carlsson

DEBATT. Har ni tänkt på att samma personer som vill bromsa invandring och flyktingmottagande ofta är för arbetskraftsinvandring? För att det nästan låter som öppna gränser, men i själva verket ofta är ett slags statligt understött traffickingsystem.

Trafficking definieras av FN som rekryteringen, transporteringen, överförandet, huseringen av eller mottagandet av vuxna människor genom användandet av hot, våld eller andra former av tvång, kidnappning, bedrägeri, lurendrejeri eller genom att missbruka en maktposition/sårbarhet eller genom att ge betalning eller andra förmåner för att uppnå att människor har kontroll över en annan person i syfte att utnyttja dem.

Arbetskraftsinvandring, eller kompetensinvandring som det också kallas, innebär att arbetsgivare kan ansöka hos Migrationsverket om arbetstillstånd för människor från ett annat land. Tillståndet är sedan knutet till anställningen och när arbetsgivaren inte längre vill ha dem kvar åker de därför smidigt ut ur landet. Alla som någon gång haft en dålig chef fattar vad det här innebär.

Jag jobbar fackligt inom branschen privat personlig assistans och här sker en ansenlig mängd ”kompetensinvandring”. Märkligt att man vill importera arbetskraft i ett yrke där det är så viktigt att kunna svenska.

Fackets rätt att yttra sig över villkoren i dessa arbetserbjudanden får vissa företrädare för näringslivet att gå i taket. Vi ”förhalar” processen, säger de. Samtidigt vet alla att personer med verkligt eftertraktad kompetens är arbetsgivaren rädd om, ger bra villkor och en vettig lön. Problemen uppstår när det inte alls handlar om kompetens, om man inte med kompetens menar flit och lydnad – tystnad.

Jag besökte ett assistansbolag med flera kompetensinvandrare i kombination med vittnesmål om en katastrofal arbetsmiljö. På den flotta adressen frågade jag vilken slags kompetens företaget letar efter i fattiga länder.

Vd:n antydde då att det skulle vara rasistiskt att inte anställa dessa och att det råder brist på personliga assistenter i Sverige. Men i gruppen outbildade utan språkkunskaper har vi en hög arbetslöshet – många nysvenskar drömmer om jobb.

För det är ju inte bara stjärnkockar det här handlar om, kompetensinvandring finns inom personlig assistans likväl som inom städ, byggnads, restaurang, på våra golfbanor samt inom jordbruk och djurskötsel. Det handlar om en tyst och lydig arbetskraft som ofta blir både lurade och utnyttjade.

Efter mitt besök blev facket i ett annat län uppringt och ombads ta företagets samtliga migrationsyttranden. Men företag kan lika lite välja fackliga företrädare som facken kan avgöra vem som har rätt att driva företag. Vi är fast med varandra.

Under min tid som förtroendevald har jag hört vittnesmål från kompetensinvandrare som bor hos brukare, sextrakasseras och hotas, eller tvingas betala tillbaka av sin lön. Eftersom de riskerar både jobb och utvisning vågar de inte anmäla.

Facket kan inte heller oanmält inspektera arbetsplatser som kringgärdas av sådan sekretesslagstiftning som just personlig assistans.

Det här är exempel på kompetensinvandring som handlar om att uppnå kontroll över en annan person i syfte att utnyttja dem. Ett annat ord för detta är trafficking.


Annelie Carlsson, fackligt förtroendevald i Kommunal


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.