Vi har också känt oss ensammast i världen

Bris-idoler: Med våra egna berättelser vill vi göra det lättare för barn att tala om hur de mår

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2021-02-21 | Publicerad 2017-10-31

Debattörerna är årets Bris-idoler som presenteras i veckan – här med bilder på sig själva som barn: överst från vänster Thomas Sekelius, Miriam Bryant, Daniel Norberg och Linnéa Claeson. Nederst Sofia Olofsson och Emil Norberg. Infälld: Magnus Jägerskog, Bris.

DEBATT. I snart tjugo år har Bris skickat ut idolkort till landets sjätteklassare för att visa att även vuxna idoler har varit små.

I dag bryter årets Bris-idoler tystnaden och berättar om utsatthet och ensamhet under sin uppväxt. Tillsammans vill vi visa att du som är ung i dag inte är ensam, det finns stöd att få.

Alla har rätt till en bra barndom, att må bra här och nu. Ingen ska behöva vänta tills hen blir vuxen med att kunna vara sig själv helt och fullt. Men för att barn och unga ska kunna må bra krävs modiga vuxna som vågar prata om det som är läskigt och svårt.

Därför lanserar vi i dag årets idolkort från Bris där vi – Miriam Bryant, Linnéa Claeson, Thomas Sekelius, Sofia Olofsson och Emil och Daniel Norberg berättar om hur det var för oss när vi växte upp. För vi vet.

Vi har känt oss som ensammast i världen. Vi har känt oss fula, vilsna och osäkra. Vi har känt oss utsatta och rädda, och inte vetat vart vi skulle vända oss för att få stöd.

I dag bryter vi tystnaden.

Tillsammans vill vi visa barn och unga att vi är på deras sida, att vi vill bidra till att det ska bli lättare för barn och unga att berätta om hur de mår och vilket stöd de behöver.

Vi tror att det är viktigt med förebilder som kan stärka dig som ung – det kan vara en förälder, en lärare, en tränare eller en idol. Bris vet att när vuxna delar med sig av sina egna berättelser om att vara ung så är det både stärkande, inspirerande och stödjande för barn och unga som växer upp i dag.

Varje år har Bris många tusen kontakter med barn och unga under 18 år via chatt, mejl, telefon och i gruppstöd. Det vanligaste ämnet när barn kontaktar Bris är psykisk ohälsa. De berättar om ensamhet, ångest, ett liv utan hopp, självmordstankar och om svek från samhällets och vuxenvärldens sida. Barn berättar också om oro för vad som ska hända om de söker hjälp, om bristande information från vårdgivare, om brutna tystnadslöften och brist på eget inflytande över och delaktighet i kontakten med vården.

Flera stora folkhälsostudier bekräftar att den psykiska ohälsan hos barn och unga har ökat i Sverige sedan mitten av 1980-talet och fram till i dag, och att utvecklingen i Sverige skiljer ut sig negativt jämfört med våra grannländer.

Tyvärr vet vi att det fortfarande kan vara tabu eller skambelagt att prata om psykisk ohälsa, och att det behövs mer kunskap och förståelse hos vuxenvärlden. Genom att bryta tystnaden vill vi bidra till att bryta trenden med den ökande psykiska ohälsan bland barn och unga.

Inget barn ska behöva höra ”det blir bättre sen”. Barn har rätt att bli lyssnade på, och det är vuxnas skyldighet att lyssna och ta barn på allvar. Vi vill uppmuntra lärare och elevhälsa att, kanske med utgångspunkt från våra berättelser som vi delar med oss av idag, prata om svåra ämnen med era elever.

Vi hoppas att våra berättelser kan öppna dörrar för både vuxna och barn att närma sig varandra och börja prata mer om hur de mår och vad de känner.

Bris brukar säga att varje vuxen kan göra skillnad för ett enskilt barn. Du kan vara den förälder, lärare, tränare, granne eller vän som kan se, bekräfta och stödja ett barn som behöver det.

Tillsammans kan vi bryta tystnaden och bidra till ett samhälle där barn har rätt att må bra här och nu.


Magnus Jägerskog
Miriam Bryant
Linnéa Claeson
Bröderna Emil och Daniel Norberg
Sofia Olofsson
Thomas Sekelius


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.