Nej, sjuka barn ska inte testköra Nya Karolinska

Debattören: Sjukhuset är uppenbart inte anpassat för barn – varför tvingas de vara försökskaniner?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2018-04-13 | Publicerad 2018-04-07

Sjukhusledningen fattade ett uselt beslut när man bestämde att barnen skulle vara de första som skulle flytta in på Nya Karolinska, trots alla tecken på avsaknad av barnanpassning, skriver debattören.

DEBATT. Somliga tror kanske att historien om Nya Karolinska, världens dyraste sjukhus kantat av skandaler och skatteslöseri närmar sig sitt slut. Tvärtom har vi bara sett början.

Det är lätt att uppröras när vårdens pengar inte går till vård. När det förekommit olämpliga personkopplingar och det saknas fullvärdiga fakturaunderlag för hundratals konsultmiljoner. När avtalet höjer lönsamheten för Skanska, samtidigt som övriga akutsjukhus där personalen redan går på knäna blir än mer belastade. När väntetiderna i Sveriges rikaste landsting har blivit långa till operation, akuter och vårdcentralerna. Helhetssyn saknas och gökungen tränger ut annan vård.

För detta har den moderatledda alliansen som styrt landstinget i snart 12 års tid det politiska ansvaret. Vi i oppositionen förstod från början att planering och utformning av ett sjukhus inte ska överlåtas till riskkapitalister och ett byggbolag som tänker mer på form än funktion. Men inte heller vi insåg fullt ut att världens dyraste sjukhus inte alls byggdes för att kunna bedriva och bemanna sjukvård.

Det som varit uppenbart hela tiden är att NKS inte är anpassat för barnen och deras sjukvård. Och ändå tvingades de i november 2016 att flytta in som några av de allra första verksamheterna.

Detta har jag kritiserat från första stund. Kapaciteten i vården för de svårast sjuka barnen har minskat på grund av flytten. Barnintensiven behövde omedelbart ta upp hål i väggarna för att kunna övervaka barn på intensiven, eller snart måste hela barnakuten byggas om.

Många kanske har trott att sjukhuset må vara dyrt men åtminstone väldigt fint och bra? Men tyvärr blev barnen försökskaniner på Nya Karolinska. Ett uselt beslut av sjukhusledningen att låta dem flytta in först, och av alliansen som lät det ske.

Prestige förblindade dem tror jag, trots alla tecken på tekniska brister och avsaknad av barnanpassning. Fortfarande finns stora tveksamheter inför vad som sker när alla verksamheter när året är slut har flyttat in på Nya Karolinska. Om vi socialdemokrater styrt så hade ingen mer verksamhet fått flytta in förrän lokalerna är funktionella, tekniken stabil och kapaciteten i sjukvården i länet är säkrad.

Förra veckan besökte jag de flesta barnverksamheterna inne på NKS. Jag blir så oerhört imponerad av personalen och den otroligt fina vård de ger patienterna. Men det är trots lokalerna – inte tack vare dem.

Jag vet att personalen och deras närmaste chefer gör allt vad de kan för att få det att fungera så bra det går. Men när jag stod i den minimala glasburen som ska bli de cancersjuka familjernas kök på Nya Karolinska så kändes det så sorgligt. Det är ett litet utrymme med glasruta mot korridoren och ett bord med två stolar. Här ska sättas in en liten spis eller åtminstone en kokplatta, någon ytterligare micro och större kyl. Det är inte bra men bättre än i dag. Eftersom varje liten förändring som verksamheterna bedömer nödvändigt att genomföra i bygget blir till administrativt tungrodda processer kommer ombyggnationen förmodligen dröja.

En ombyggnation som Barncancerföreningen samlat in pengar för att bekosta – de borde rimligen få göra annat med sina insamlade medel än att bygga föräldrakök på världens dyraste sjukhus.

Kostnaden för köket är dock försumbar jämfört med vad övriga ombyggnationer kommer kosta. Exempelvis är NKS det enda sjukhus jag varit på som saknar öppningsbara fönster, så det går varken att vädra eller få in frisk luft. I fredags när jag åkte från Nya Karolinska satt en kvinna med ett svårt sjukt barn och tittade ut genom de stora glaspartierna. I SVT Nyheter Stockholm nyligen talade en mamma och hennes svårt cancersjuke son Oskar om den dåliga inomhusluften.

Vad svarar ansvariga finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M) och övriga alliansen dem?

Vilka ombyggnationer kommer att ske för att sjukvårds- och barnanpassa Nya Karolinska? Vem kommer att betala för dem? Är det pengar från landstinget centralt, eller ska sjukhuset omfördela pengar från löner och personal?

Ombyggnationer som inte hade behövts om inte landstingsalliansen för tio år sedan gjort den ödesdigra upphandlingen med Skanska och riskkapitalisterna på Innisfree. Priset får patienterna och personalen betala.


Erika Ullberg, oppositionslandstingsråd i Stockholms läns landsting (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

HÄR ÄR HELA DEBATTEN OM NYA KAROLINSKA