Hammarstedts försvar blundar för problemen

Slutreplik från Thomas Franzén om kostnaderna för diskriminering

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2017-06-22

Hammarstedt förefaller så fast i försvaret av siffror att han missar frågan. Kalkylen är i vägen för din insikt om problemet, skriver Thomas Franzén i sin slutreplik.

SLUTREPLIK. Mats Hammarstedt skriver att hans kalkyler över flyktingkostnader ”säger inget om huruvida diskriminering är orsaken” till kostnaderna. ”Kostnaden för diskriminering går inte att beräkna.”

Det är just det som är problemet. Genom att inte tala om att diskriminering är en viktig del av den kostnad som beräknas för flyktingmottagning, så försummar man att diskutera den faktorn.

Man skulle med samma metod beräkna kostnaden för romer. Men sådana kalkyler visar främst kostnaden för diskriminering. Lösningen är minskad diskriminering. Inte att försämra rättigheter för romer.

Siffrorna i kalkylerna granskas på seminarier och resultaten är ifrågasatta. Men viktigast är att förstå vad kalkylerna visar. De används för att begränsa flyktingmottagning och lägga ett enormt tryck på en diskriminerad grupp. Detta ökar ytterligare diskrimineringen, främlingsfientligheten och kostnaden för samhället.

Hammarstedt skriver att ”det råder någorlunda konsensus om att utbildningsnivå, bristande språkkunskaper, avsaknad av sociala nätverk och kontakter samt förekomsten av diskriminering försvårar för utrikes födda på arbetsmarknaden”.

Men Mats, diskriminering är ingen avgränsad post som det framstår i din mening. Den smyger sig in i sociala nätverk, utbildning, med mera.

Det är viktigt att Hammarstedt betänker att nationalekonomi är en beteendevetenskap. Även om du inte kan mäta storleken på diskriminering så bör den vara med i analysen. Hammarstedt förefaller så fast i försvaret av siffror att han missar frågan. Kalkylen är i vägen för din insikt om problemet.

Thomas Franzén, doktor i nationalekonomi, f d riksgäldsdirektör och tidigare vice riksbankschef

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen i artikeln