Fängelse för barn är helt fel väg att gå

Replik på Tidöpartiernas besked om att starta ungdomsfängelser

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-09-29

Det finns väldigt lite evidens och kunskap som visar på att fängelse för barn främjar rehabilitering och återanpassning, och minskar risken för återfall i brott. Det är naivt att tro att barn- och ungdomsfängelser är lösningen. Replik från Akademikerförbundet SSR, Bris och Rädda Barnen.

REPLIK. Fängelse för barn och ungdomar ser ut att bli verklighet. Regeringen skrev den 28 september att ungdomsfängelser ska vara i drift senast 2026. Även Socialdemokraterna gick ut dagen innan med att de backar förslaget om ungdomsfängelser.

Vi ser med stor oro hur förslaget att barn ska sitta i fängelse håller på att bli verklighet, det utan vidare analys och problematisering.

 

Sverige befinner sig i ett extraordinärt allvarligt läge utifrån det eskalerande våldet. Det drabbar inte minst barn. Därför är det särskilt viktigt att de åtgärder som samhället vidtar har bäring i såväl forskning som beprövad erfarenhet, men även i barns lagstadgade rättigheter.

Det finns väldigt lite evidens och kunskap som visar på att fängelse för barn främjar rehabilitering och återanpassning, och minskar risken för återfall i brott. Det är naivt att tro att barn- och ungdomsfängelser är lösningen.

 

Vi har full förståelse för att vi alla åtgärder för att stävja det dödliga våldet ses över. Men att lösningen skulle vara att sätta barn i fängelse är del av en tankegång där skulden för det dödliga våldet som sker läggs på barn.

Alla barn har rätt till en särställning i rättssystemet – med rätt till stöd, vård och rehabilitering.

Vi önskar att regeringen och oppositionen vågar tänka längre i frågan om barn som begår brott. Särskilt vill vi att följande beaktas:

 

  • Kriminalvården har begränsad kunskap och erfarenhet av att arbeta med barn. Fackliga företrädare för såväl Sis som Kriminalvården har larmat om förslaget och varit starkt kritiska till att inrätta ungdomsfängelser.
  • Det är troligt att det i framtiden kommer kunna vara barn ner i 12-årsåldern i fängelse. I dag kan barn från 15–17 år bli dömda till särskild sluten ungdomsvård. Men detta kan ändras, en utredning ser just nu över straffbarhetsåldern för barn.
  • Vi ser stora risker med att förslaget kan komma att innebära att barn placeras med vuxna i fängelser. Särskilt när det gäller flickor är risken stor att så kommer att ske. Detta är inte förenligt med barns lagstadgade rättigheter enligt barnkonventionen.

 

Påföljder för barn som begått brott, behöver ha bäring i såväl forskning som beprövad erfarenhet, men även i barns lagstadgade rättigheter.

Vi kan inte bygga upp ett samhällsskydd på bekostnad av barns rättigheter. Vi kommer aldrig att lösa komplexa problem med till synes slagkraftiga men kortsiktiga lösningar.


Heike Erkers, förbundsordförande, Akademikerförbundet SSR
Magnus Jägerskog, generalsekreterare, Bris
Maria Frisk, Sverigechef, Rädda Barnen

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.