Våra lärare måste få makt som väktare

Debattören: Den rödgröna sörjan till regering ser inte problemen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2019-08-21 | Publicerad 2019-07-25

Det var alldeles för länge sedan ordet disciplin var något man använde i Sverige vad gäller stökiga barn. Det är dags att sätta ned foten och visa vart skåpet ska stå. Att bara handfallet dalta med buset leder ingen vart, skriver Klara Rakic, ordförande i moderatskolungdom Östra Real och viceordförande MUF Väsby.

DEBATT. Skolan är den plats där utbildningen av våra barn ska ta plats, i skolan lär man sig samspela med andra människor och man börjar sakta men säkert forma sin egen identitet. En välfungerande skola är nyckeln för ett fungerande samhälle och inte minst för integrationen.

På en del håll i landet är en välfungerande skola bara en dröm. Elever, lärare och föräldrar lever i en verklighet som är präglad av stök, slagsmål och droghandel.

Inte konstigt att statistik visar att de som går ut med dåliga eller ogiltiga betyg går i skolor med dessa tendenser, det rör sig oftast om skolor som ligger utanför tullarna i utanförskapsområden.

Det som en gång var en subkultur börjar bli dominerande. Det kidsen i dag lyssnar på är förortsmusik som antingen handlar om knark och prostitution eller om hatet mot polis och lag och rätt.

I förorterna utanför Stockholm är det vanligt att mer än 30 procent är utrikesfödda. Det handlar inte om kulturell bakgrund, religiös åskådning eller etnicitet.

Beteendet och musiken vi ser och hör i våra förorter som är en del av den nya svenska gangsterkulturen tar inte sin inspiration från Mellanösterns eller Balkans kulturer utan deras inspiration kommer ifrån Amerikas och Colombias farligaste ghetton. De ser upp till så kallade ”riktiga” gangsters och efterapar deras livsstilar och gör liknande musik. Det resulterar i negativ social självsegregation.

Det är svårt att tvinga någon som inte vill att integrera sig till vårt samhälle där ömsesidig respekt för medmänniskor och för lagar och regler gäller.

Medan kriminaliteten i Sverige bara växer och växer så sitter regeringen och debatterar rökförbud.

Med en växande machokultur ser våra unga pojkar upp till äldre, tungt kriminella män och vill också bli gangsters. Det är dessa lite äldre killarnas fel att 12-åriga pojkar ens får tag på narkotika. De blir utnyttjade och ser upp till de som utnyttjar dem.

Det som jag beskriver är många ungdomars verklighet men den rödgröna sörjan till regering delar inte samma problembeskrivning.

De ungdomarna kallar polisen och väktare för rasister och barnmisshandlare. Blåljuspersonal som är till för att upprätthålla tryggheten måste få kunna utföra sitt arbete utan att få granater kastade mot sig.

Många av dessa ungdomar struntar i om deras CSN-bidrag blir indraget på grund av skolk eftersom de tjänar tredubbelt så mycket på att sälja, inte heller finns där någon polis för att stoppa.

De ungdomarna har ingen respekt mot vare sig lärare, klasskamrater eller rättsväsendet. Ofta kan elever komma att kalla sina lärare för fula ord och störa arbetsron för klasskamrater varje dag och ändå komma undan med det. Dessvärre till den grad att föräldrar heller inte tar sitt ansvar vad gäller uppfostran.

Ett bidrag till en bredare lösning är bland annat att lärare bör få avvisa eller avlägsna personer som genom sitt uppträdande stör eller utgör en omedelbar fara för den allmänna ordningen, och vid behov göra envarsgripande.

Inte minst utan att vare sig kollegor, rektorer och särskilt föräldrar ska ingripa till stökiga barns försvar. Dagens barn måste få lära sig att ha respekt för andra och inte minst veta vart auktoriteten finns om det går för långt.

Det var alldeles för länge sedan ordet disciplin var något man använde i Sverige vad gäller stökiga barn. Det är dags att sätta ned foten och visa vart skåpet ska stå. Att bara handfallet dalta med buset leder ingen vart.

Vi behöver mer fokus på trygghet och studiero, mer fokus på ledarskap och klassrumsmiljön i lärarutbildningen, och minskad administration kring lärarnas sanktionsmöjligheter.

Klara Rakic, ordförande i moderat skolungdom Östra Real och viceordförande MUF Väsby


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs hela debatten här