Att spara på bönderna är inte hållbart, Löfven

Forskare: EU-pengarna behövs till ny smart teknik

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-11-10

Om vår regering vill spara in EU-pengar på någon bransch så bör det inte vara lantbruket. För den branschen är viktigare än man kan tro, skriver Per Frankelius.

DEBATT. Regeringen Löfven har varit aktiv i ministerförhandlingarna om Europas långtidsbudget. I dessa har Löfven drivit på för att minska ersättningsnivåerna till lantbruket, troligen med syftet att få ner EU:s kostnader och kompensera för Brexit.

Men varför dra ner på just lantbruket av alla tänkbara områden?

Matproduktionen i världen är relaterad till flera hållbarhetsproblem, exempelvis jakten på fossilfri och effektiv produktion av spannmål. Lantbruket genomgår just nu en teknikutveckling av sällan skådat slag för att möta dessa utmaningar. Det krävs mer, inte mindre, pengar för att de nya idéerna ska få spridning och komma till praktiskt nytta.

Låt mig ge några inblickar i lantbrukets värld.

En snackis just nu är en robot från företaget John Deere som smygvisades i Valencia den 23 september. Det är ett kraftpaket på 680 hästkrafter som går på fossilfri el och har band i stället för hjul.

Mer sådana tekniknyheter kommer att visas upp under världens största mässa för lantbruksteknik, Agritechnica, som slår upp portarna kommande vecka. Där kommer 2 750 utställare från 51 länder att möta 450 000 besökare från 130 länder. Det intressanta med Agritechnica är inte att det handlar om en gigantisk mässa, utan att det handlar om en samhällsstrategisk bransch.

Aldrig förut har prognoserna pekat mot så stora behov av hållbart producerad mat som nu. Och forskning, bland annat publicerad i den vetenskapliga tidskriften The Lancet, visar att vi kan vänta oss krig, flyktingströmmar och stort lidande om vi inte lyckas producera tillräckligt med mat.

Med tanke på att jordbruksmarken inte ökat alls så mycket som befolkningen – och med tanke på de nya utmaningar som lantbruket tampas med – så är behovet av innovation enormt. Bland utmaningar vid sidan om fossilfrihetsjakten kan nämnas extremväder, torka, nya matvanor och behov av ökad biologisk mångfald.

I Skandinavien finns lantbruksföretag som agerar i teknikens frontlinje och vill bidra till mer hållbart och lönsamt lantbruk i världen. Den 30 oktober i år, exempelvis, samlades 100 personer på gården Abbotnäs för att beskåda världspremiären av ett robotsystem för hantering av spannmål vid skördetröskning. Bakom konceptet står lantbruksnätverket Agro öst.

Men det finns många fler exempel:

En stor nyhet är att företaget Väderstad kommer att få ett prestigefullt innovationspris under Agritechnica för konceptet Wide lining med vilket lantbrukaren kan anpassa såbillarna till traktorns hjulspår så att man bara sår utanför hjulspåren.

Det är många bäckar små av sådana framsteg som avgör om världen ska förmå öka matproduktionen i takt med befolkningens ökning och behov.

Företaget Kverneland har lyckats med konststycket att digitalisera plogar och gör nu succé med sin ”Iplough” som ställer in sig själv. Och Gothia redskap i Fornåsa kommer på Agritechnica att visa upp en precisionsmaskin för storskalig ekologisk odling. Bland funktionerna finns styrning på maskinens bakhjul som i kombination med kamera och hydraulik gör att knivar nere i jorden kan skära bort ogräs bara ett par centimeter från grödan.

Däcktillverkaren Trelleborg kommer att demonstrera ett system som innebär att däcktrycket regleras automatiskt beroende på hur lasten ändras medan exempelvis en skördetröska fyller sin spannmålstank. Genom detta minskar markpackningen, vilket gynnar det biologiska livet i jorden och därmed bördigheten.

Om vår regering vill spara in EU-pengar på någon bransch så bör det inte vara lantbruket. För den branschen är viktigare än man kan tro.

En faktor som avgör om teknikutvecklingen ska kunna omsättas till nytta bland lantbrukare är om de har ekonomiska förutsättningar för att investera i ny teknik. Den nya mer hållbara tekniken är inte billig och den måste betalas.

Så snälla Löfven, ompröva Sveriges hållning i ministerförhandlingarna. Satsa på lantbruket!


Per Frankelius, forskare vid Linköpings universitet och processledare för Agtech 2030


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.