Usel pension? Skicka tillbaka ditt kuvert

Debattörerna: Det är kvinnorna som drar nitlotten – kräv förbättring

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2017-03-03

Klyftorna mellan människor cementeras vid pension, menar Gudrun Schyman, Lotten Sunna och Farida Al-Abani från Feministiskt Initiativ, som kräver att pensionssystemet görs om.

DEBATT. För många kommer pensionsbeskedet som en chock. Just nu skickar Pensionsmyndigheten ut de orangea kuvert som innehåller besked om den allmänna pensionen. Pensionsmyndighetens kampanj i år manar oss att vara lugna och berättar för oss att det inte är så svårt som det ser ut. Men vi kan inte vara lugna när över 230 000 pensionärer i Sverige lever under EU:s fattigdomsgräns, en grupp som växer allt snabbare.

Den allmänna pensionen urholkas snabbt och klyftorna mellan olika grupper i samhället inte bara cementeras utan fullkomligt exploderar när vi går i pension. Feministiskt Initiativ drar härmed igång Pensionsuppropet, där vi uppmanar alla som inte är nöjda med dagens system, att skicka tillbaka sitt orangea kuvert och be Pensionsmyndigheten att göra om och göra rätt.

Dagens pensionssystem är snårigt och svårt att förstå - att veta hur stor pensionen blir är näst intill omöjligt. Systemet bygger på idén att det bara är lönearbete som ska avgöra hur stor pensionen blir, och att alla både kan och vill jobba heltid hela sitt vuxna liv, utan avbrott. Och även om du har förmånen att bli erbjuden en fast, välavlönad heltidsanställning med kollektivavtal och tjänstepension så kan du inte vara lugn ändå. Blir du sjuk, arbetslös eller är prioriterar omsorg av barn eller åldrande föräldrar så tar pensionen stryk.

Nitlotten i detta systemet drar framför allt kvinnor. Mer än hälften av de kvinnor som i dag går i pension blir fattigpensionärer och därmed beroende av garantipension, långt under EU:s gräns för fattigdom. Unga måste tidigt jaga fasta jobb med tjänstepension för att inte riskera fattigdom senare i livet. Full garantipension kräver 40 års arbete eller bosättning i Sverige vilket gör att även utrikes födda blir hårt drabbade, där de utlandsfödda kvinnorna får det allra tuffast.

Feministiskt Initiativ tycker att staten ska ta ett större ansvar att ge ekonomisk grundtrygghet livet ut och inte, som idag, skyffla över allt större ansvar på individer och arbetsgivare i form av tjänstepensioner, premiepension och individuellt sparande.

Det enda som kan ge människor äkta lugn är ett nytt pensionssystem som är förutsägbart och ser diskriminerande strukturer.

Vi i Feministiskt Initiativ vill bland annat:

Höja garantipensionen – en pension ska minst nå till EU:s nedre gräns för fattigdom, i dagsläget 11 830 kronor per månad..

Skrota premiepensionen – använd pengarna för att stärka det allmänna pensionssystemet istället för att spekulera med dem på börsen och i oetiska fonder.

Grunda den allmänna pensionen på den genomsnittliga inkomsten under de 20 bästa åren. 30 år ger full pensionsrätt. Barnår, studier, arbetslöshet och sjukdom ska inte straffa sig i pensionskuverten.

Avskaffa pensionsgruppen – släpp pensionsdebatten fri i de offentliga samtalen.

Skriv om direktiven till AP-fonderna så att investeringarna sker med respekt för mänskliga rättigheter och internationella klimatmål.

Feministiskt Initiativ har ett genomarbetat förslag för ett jämställt och hållbart pensionssystem som jämnar ut klyftor istället för att kraftigt öka på dem.

Ett system som så starkt är beroende av andra former av tillägg, garantier och försörjningsstöd för att fungera och legitimeras är inget system som är hållbart. Det är inte en pensionsuppgörelse som är värdig att försvaras.

Pensionssystemet måste reformeras nu. Gör om, gör rätt!

Gudrun Schyman, partiledare FI, Feministiskt Initiativ
Lotten Sunna, socialförsäkringspolitisk talesperson FI
Farida Al-Abani, ersättare FI:s socialförsäkringsutskott


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.