Våra kristna skolor är integrationsfabriker

Debattörerna: Här möts elever från olika kulturer – och religioner

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2018-08-29

Att antyda att de kristna skolorna skulle segregera och vara till för enbart kristna barn görs mot bättre vetande, skriver Lars Brandström och Bo Nyberg.

DEBATT. Under Almedalsveckan i år fick vi vid två tillfällen förmånen att debattera mot Ardalan Shekarabi. Han fick då en rad fakta han lovade att beakta i sin framtida argumentation. Trots detta kan man i hans och SSU-ordföranden Philip Botströms artikel i Aftonbladet den 27 augusti läsa en rad påståenden som är direkt vilseledande. Detta känns inte hederligt, Shekarabi!

Det påstås att 75 procent av svenska folket vill se ett förbud mot religiösa skolor, vilket en opinionsundersökning nyligen gav stöd för.

Vilseledande – för vi upplyste Shekarabi om att en samtida undersökning av Sifo gav ett stort stöd för kristna skolor som granskats och godkänts av Skolinspektionen. Som man frågar får man svar.

Debattörerna skriver att skolan skall vara en fristad från religiös påverkan. Men den andra sidan av myntet, som vi upplyste Shekarabi om, är att det också finns ett stort antal elever som prisar de kristna skolorna för att de där får en fristad från de kränkningar de fått utstå för sin tro i den kommunala skolan.

Därför är det så viktigt med valfrihet – åt båda hållen! Vi är nog eniga om att kränkningar och otillbörlig påverkan ska beivras kraftigt, men inte genom att förbjuda den ena fristaden.

Kristna Friskolerådet har genom åren fört återkommande samtal med Skolinspektionen om hur skollagen skall tolkas eftersom vi är mycket måna om att följa denna fullt ut, inte minst vad gäller otillbörlig påverkan.

Vidare – skolan skall vara en plats där olika elever möts. Det insinueras att så inte är fallet på religiösa skolor. Men Shekarabi fick i Visby siffror som visar på att de kristna skolorna har en större andel elever med olika etnisk och kulturell hemvist än övriga skolor, vidare att religionsblandningen på dessa skolor är omfattande.

Att antyda att de kristna skolorna skulle segregera och vara till för enbart kristna barn görs mot bättre vetande. De kristna skolorna är snarare integrationsfabriker, och är en framgångsfaktor vad gäller att motverka segregation.

SSU fick så med sin lilla specialare, att skolorna inte ska ledas av präster eller imamer. Snacka om att slå in öppna dörrar! Vad kan vara mer självklart än att skolor ska ledas av utbildade rektorer, som kan och följer skollagen – på såväl fristående som kommunala skolor! Vakna upp och ta reda på fakta!

Socialdemokraterna har förhoppningar om att de ska kunna gå runt, i utkanten av eller möjligen utanför Europakonventionen genom att få undantag från att föräldrar ska kunna välja den skola som står i överensstämmelse med den egna filosofiska, religiösa eller pedagogiska övertygelsen.

Det visar att de inte inser att, så som till exempel FN:s barnkonvention beskriver det, familjen och dess värderingar utgör själva fundamentet i ett barns trygghet.

Familjerätten har i själva verket sitt fokus i barnets rätt och dess trygga uppväxt. Vad som dock ofta glöms bort av båda ”sidor” är att barnet i takt med ökad ålder och mognad måste få hjälp till frigörelse och att hitta sin egen väg.

Detta ansvar vilar tungt inte bara på vårdnadshavare, utan kanske i synnerhet på skolan, de religiösa inkluderade!

I övriga länder i Europa (Vitryssland undantaget) anses dessa mänskliga rättigheter som en demokratisk grundbult snarare än en fångströja man ska försöka krångla sig ur.

Socialdemokraternas ambitioner att hålla sig så långt från Europakonventionen som möjligt kan vara de första stegen mot vad som riskerar att urarta i en totalitärt styrd stat. Värna i stället detta skydd för individen!


Lars Brandström, styrelseledamot Kristna Friskolerådet
Bo Nyberg, ordförande Kristna Friskolerådet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.