Malmös döda barn ska inte bli politiskt teater

Debattören: Alla i riksdagen måste bidra konstruktivt nu

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-11-14

Malmös döda ungdomar förminskas till statister som ska bära partiledarna in i strålkastarnas ljus. Jag skäms som riksdagsledamot över att behöva delta i denna cyniska pjäs, skriver Niels Paarup-Petersen (C).

DEBATT. Problemen med skjutningar i Malmö är inget nytt. Tyvärr. Många malmöbor minns 2012 när 9 personer mördades. Vi minns Ahmed Obaid. Vi minns Rami Amin. Och många andra namn på människor som lämnat livet på grund av våldet på Malmös gator.

Och nu är det namnet Jaffar som förevigas i rubriker medan barnet Jaffar för alltid är borta från livet. Och lämnar efter sig sorg, förtvivlan och ilska.

Och hos en del lämnar dådet även en känsla av uppgivenhet. Men det är ingen lösning. Att fortsätta kämpa emot gängens makt över delar av Malmö är enda vägen framåt. Och att göra det seriöst och långsiktigt. 

Tyvärr är det inte vad rikspolitiken har visat senaste dagarna. Malmö skulle behöva att riksdagen samarbetar för att samla samhällets alla resurser och idéer mot gängen. Men i stället blev det fokus på en misstroendevotering mot Morgan Johansson.

I stället för politisk handling får Malmöborna se hur Sverigedemokraterna och Moderaterna gör riksdagen till en politisk teater med Malmö som fond. Och Malmös döda ungdomar förminskas till statister som ska bära partiledarna in i strålkastarnas ljus.

Jag skäms som riksdagsledamot över att behöva delta i denna cyniska pjäs.

Jag vill inte se mer teater. Jag vill se mer samarbeta. Jag vill inte se fler pekfingrar. Jag vill se fler seriösa politiska förslag.

För det finns fortfarande saker att göra. Ingen regering har senaste årtionden gjort tillräckligt i tid. Inte Alliansregeringen. Inte de rödgröna. De senaste åren har mycket dock gjorts.

Bland annat har straffet för innehav av skjutvapen höjts, så det nu är automatisk häktning som gäller. Över 50 lagändringar har gjorts för att stärka kampen mot den organiserade kriminaliteten. Polisen har fått kraftigt ökat budget och platserna på polisutbildningen har ökat från 600 till snart 2 000.

Det är bra. Men mer finns att göra.

  • För att slå ut gängen bör deras intäktsströmmar attackeras hårt och brett. Alla relevanta myndigheters regleringsbrev bör ses över för att stärka uppdraget mot organiserat kriminalitet.
  • Samarbetet och informationsutbytet mellan statens myndigheter måste förenklas. Det samma gäller mellan kommuner, inom kommuner och mellan stat och kommun.
  • Det behövs särskild statlig hjälp till de kommuner som har störst problem med organiserad kriminalitet.
  • Program för avhopp från gängen måste finansieras och kompetensutvecklas med hjälp av staten för säkra uthållighet och fler möjligheter till boende på annan ort.
  • Det behövs fler insatsnivåer i Socialtjänst-lagen för att ge socialtjänsten bättre verktyg att hjälpa ungdomar och barn på glid. Idag finns bara frivillighet eller tvångsomhändertagande.
  • Kommunala ordningsvakter bör kunna användas i hela kommunen under polisens ledning. Och bör betalas av staten.
  • Det är i dag möjligt att söka efter vapen utan husrannsakan i båtar och bilar. Denna rätt i polislagens 20 a § att söka efter vapen som är ägnade att användas vid brott mot liv eller hälsa, bör utökas till att omfatta förråd, garage och liknande.

Dessa insatser och fler har jag motionerat om i riksdagen. Andra har utan tvekan fler och klokare förslag. Det är därför dags att återuppta samtalen brett i riksdagen. Regeringen bör självklart bjuda med SD. Och Moderaterna bör sätta sig vid bordet och bidra konstruktivt.

För framtiden vill jag skicka en tanke till mina kollegor i riksdagen: Om man som riksdagspolitiker får veta att en människa har skjutits till döds i Malmö kan man kolla med styret i staden om det finns något man kan hjälpa till med. Man kan prata med sina kollegor i riksdagen om de insatser som fortsatt behöver göras. Man kan prata med poliser och andra myndigheter om läget och konkreta förslag.

Och man kan låta bli att göra en död människa till statist i ett politiskt teater. Då kan det finnas hopp om en bättre framtid för Malmö och Sverige.


Niels Paarup-Petersen, riksdagsledamot för Malmö, Utbildningsutskottet och näringsutskottet, Ansvarig för digitala frågor (C)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs fler artiklar i ämnet här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.