ÅSIKT

Var är alla poliser, Morgan Johansson?

Debattören: Du lovade Europas bästa poliskår men har svikit oss i glesbygden

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: Jerker Ivarsson
Regeringen har svikit landsbygdens skattebetalare, skriver Helena Lindahl (C).
DEBATT

DEBATT. Morgan Johansson (S), justitie- och inrikesminister, har svikit sitt löfte.

Under föregående mandatperiod gick Johansson ut och lovade att en röst på Socialdemokraterna var en röst för att få ”Europas bästa polis”. Det är ett löfte, som man nu i efterhand, inte pratar speciellt högt om längre.

Även i de fall där man inte når hela vägen fram till extremt högt satta målsättningar så kan en ambition ha ett egenvärde. Så länge man strävar efter att uppnå målet.

Mitt problem med Morgan Johansson och hans löfte är inte i första hand att det inte infrias, utan att man kraftigt brustit i att följa upp det i form av handlingar.

Som riksdagsledamot i Västerbotten, ett landsbygdslän med stora avstånd, blir man snabbt van att köra bil långa sträckor. Samma sak gäller naturligtvis för polisen i allmänhet och för polisen i södra Lappland i synnerhet.

Där ska en enda polispatrull på vardagskvällar och nätter bistå med trygghet för 30 000 individer utspridda på en yta stor som Danmark. När någonting inträffar så behöver brottsoffret ha turen att patrullen inte befinner sig tiotals mil bort.

Att tiden till brottsförebyggande arbete blir lidande när polispatrullen ska flänga runt en gigantisk yta och ”släcka bränder” säger sig självt. Att arbetsmiljön och polisernas möjlighet att göra säkra ingripanden vid ett grövre brott försämras av otillräckligt understöd från kollegor är också uppenbart.

Det är kritik som jag framfört flera gånger. Det är också kritik som polisens eget huvudskyddsombud framfört.

Trots det har ingenting hänt.

Anders Ygeman (S), som ansvarade för polisen innan Morgan Johansson fick ta över det ansvaret, har i samband med polisens omorganisering uttalat att det inte spelar någon roll om Sverige har 20 000 eller 19 000 poliser. Detta enligt uppgifter till Svenska Dagbladet.

Det är en mycket svårsmält inställning från en regering som utlovat ”Europas bästa polis”.

Förklaringen till den låga ambitionen återfinns möjligen i den artikel som Morgan Johansson skrev när han lanserade sitt polislöfte. Av den framgår att han tyckte att det fokuserats alldeles för mycket på att öka antalet poliser och tillföra resurser.

Lösningen påstods istället ligga i att göra varje polis mer effektiv. Varje enskild polis ska alltså göra mer istället för att öka antalet poliser.

Personligen är jag övertygad om att 1 000 poliser gör en enormt stor skillnad på de platser där tillskotten behövs som allra mest.

Exempelvis i södra Lappland.

Regeringens slapphet i den här frågan gör att en tydlig klyfta bryts upp mellan stad och land. Den som bor, jobbar och gör rätt för sig i södra Lappland tvingas nöja sig med en betydligt lägre trygghet till följd av att regeringen uppenbarligen inte tycker att polisens numerär spelar så stor roll.

Det är ett svek mot landsbygdens skattebetalare. För mig är det långt värre än att bara svika löftet om ”Europas bästa polis”.

Helena Lindahl, riksdagsledamot från Västerbotten (C)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Så här skriver du en debattartikel 00:33
ARTIKELN HANDLAR OM