Vi kräver en plan för att skydda EU-valet

Andersson och Demirok: Det är dags att regeringen agerar mot hoten

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2024-04-24

I dag är det partiledarmöte med nationella säkerhetsrådet. Vi vill se konkreta uppdrag och resurser för att säkra att myndigheter som MSB och Säpo tillsammans skyddar EU-valet mot desinformation och fientliga påverkanskampanjer, skriver Magdalena Andersson och Muharrem Demirok.

DEBATT. Sverige och Europa går till val i det mest allvarliga säkerhetspolitiska läget sedan andra världskriget. Putin, hans lakejer och andra extrema krafter kommer agera för att försöka störa och påverka valet.

Vi förväntar oss därför att regeringen i dag tydligt presenterar hur man kommer skydda Sverige från de som vill så splittring och oro inför valet till Europaparlamentet.

 

Varje dag påminns vi om bomberna som regnar över Ukrainas befolkning. Det pågår ett fullskaligt krig i vårt absoluta närområde. Men Putin nöjer sig inte där.

Målet för den ryska regimen är att splittra det demokratiska väst och öka polariseringen i vårt Europa.

Vi vet att Ryssland redan försökt påverka en rad demokratiska val. Genom falska nyheter och trollarméer sprids desinformation, deepfakes och annat AI-genererat innehåll som syftar till att så oro och splittring. Det här måste vi ta på allra största allvar.

 

Vid det senaste EU-valet 2019 har Europeiska kommissionen exempelvis konstaterat att Ryssland utförde stora desinformationskampanjer och i januari 2024 släppte EU en desinformationsrapport som visar hur proryska intressen förra året försökte påverka val i Spanien och Polen.

I de 750 desinformationsattacker som undersökts i rapporten är Ukraina som land mest frekvent förekommande.

 

I februari synliggjorde Frankrike, Polen och Tyskland att Ryssland ska ha skapat ett omfattande nätverk av hemsidor som sprider proryska propaganda, och de varnade om risken för en masspridning av sådant material inför EU-valet.

Ännu ett exempel på Rysslands agerande inför EU-valet är de skakande avslöjanden om hur Ryssland strategiskt tycks ha kontaktat och betalat högerpopulistiska EU-parlamentariker för att sprida rysk propaganda.

 

Utöver detta finns det också sedan tidigare en rad rapporter om hur Ryssland försökt påverka valen i USA genom spridande av desinformation.

Bland annat genom användandet av ryska trollkonton som strategiskt agerat för att öka motsättningar och splittring inom landet.

 

Det vi nu står inför är ett EU-val där tekniken och metoderna för valpåverkan är mer sofistikerade än någonsin.

För varje vecka blir tekniken mer lättillgänglig och artificiell intelligens ökar möjligheterna att snabbt kunna generera stora mängder falskt material. Det går knappt längre att utskilja vad som är sant eller falskt på internet.

Och det finns onda krafter som kommer vilja utnyttja det här mot Sverige och Europa.

 

Nu är inte läge att passivt vänta och hoppas på det bästa. Redan innan valrörelsen drog igång krävde därför Centerpartiet att regeringen skulle samla partierna för att diskutera hur vi skulle hantera de krafter som vill påverka valutgången till Putins fördel.

Det är bra att regeringen nu hörsammat det – men det är också dags att agera. I ett säkerhetspolitiskt farligt läge har ingen råd att luta sig tillbaka.

Vi har därför höga förväntningar på regeringens partiledarmöte med nationella säkerhetsrådet i dag.

Regeringen måste presentera en konkret plan med åtgärder som kommer genomföras för att skydda EU-valet mot valpåverkan från Putin och andra extrema aktörer.

Vi vill se konkreta uppdrag och resurser för att säkra att våra myndigheter, som Myndigheten för psykologiskt försvar, MSB och Säpo, tillsammans skyddar valet mot desinformation och fientliga påverkanskampanjer.

Dessutom måste regeringen redovisa vilka kontakter som tagits med techjättarna för att få åtgärder på plats gällande spridningen av propaganda och extremism på sociala medier.

 

Det är mycket som står på spel under kommande veckor och det är hårda vindar som blåser. Att skydda våra val från utländsk inblandning, desinformation och falska nyheter är avgörande för vår demokrati.

Dagens möte måste därför bli mer än ett kafferep. Det förväntar sig också svenska folket av oss.


Magdalena Andersson, partiledare Socialdemokraterna
Muharrem Demirok, partiledare Centerpartiet

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.