Ni har makten, H&M - varför gör ni inget?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2016-10-17 | Publicerad 2016-10-12

Debattörerna: Om ni verkligen vill ge era sömmerskor ett värdigt liv kan ni göra det – nu

H&M är världens näst största klädföretag med en årsomsättning större än hela Kambodjas BNP. Vad är det som hindrar er att ge era kambodjanska sömmerskorna möjlighet till ett värdigt liv, skriver människorättsaktivisterna Arild Hermstad, Tola Moeun och Ulrika Urey. Bilden är ett montage.

DEBATT. ”Alla som inte vill jobba övertid får sparken när deras kontrakt går ut”, säger en arbetare som den kambodjanska organisationen Central intervjuat.

Att vara anställd på ett tidsbegränsat kontrakt kan vara osäkert och besvärligt, det vet många även här i Sverige. Men i Kambodjas klädindustri har det systematiserats för att arbetare inte ska våga kräva rättigheter som sjuklön och mammaledighet, eller protestera mot de extremt låga lönerna som inte ens räcker till ordentlig mat eller sjukvård.

Under hot om utebliven förlängning är det svårt att hävda sin rätt, än mindre gå med i ett fackförbund för att kunna kräva rimliga villkor. Resultatet blir ett otryggt liv, där sjukdom och oro är vanligt.

H&M är den största inköparen i Kambodja och samarbetar med cirka 100 leverantörsfabriker, varav många anställer personal år efter år på kontrakt så korta som två till sex månader. Men enligt kambodjansk lag får de korta kontrakten bara användas för tillfälliga arbetsuppgifter och bara förnyas i upp till två år.

I september 2015 lovade H&M att de skulle kräva att fabrikerna börjar följa lagen. Som ett första steg skulle H&M få fabrikerna att anta planer för utfasning av de olagliga kontrakten senast vid utgången av 2015.

När vi nu följt upp med H&M har de inte kunnat presentera någon information som tyder på att fabrikerna börjat omvandla korttidsanställningarna till fasta anställningar.

Tvärtom visar en ny rapport från ”Framtiden i våre hender” och Central att olagliga korttidskontrakt fortsätter att användas även på fabriker som H&M rankar som "platinumfabriker", vilka enligt H&M ska ha kommit längst när det gäller hållbarhet och arbetsvillkor.

Fair Action, ”Framtiden i våre hender” och Central kräver att H&M håller sitt löfte genom att:

1. Sätta en officiell tidpunkt när alla olagliga kontrakt ska ha omvandlats till fasta anställningar.

2. Ge leverantörerna förutsägbarhet och jämnare orderflöde för att göra det lättare att erbjuda fasta anställningar .

3. Uppmuntra fabriker att fasa ut korta kontrakt genom belöningar såsom större ordrar eller närmare samarbete.

4. Se till att oberoende fackföreningar kan övervaka omvandlingen av olagliga kontrakt till fasta anställningar.

H&M, ni är världens näst största klädföretag med en årsomsättning större än hela Kambodjas BNP. Blixtsnabbt anpassar ni era kollektioner efter de senaste trenderna, sjösätter reklamkampanjer med perfekt timing och hanterar logistik för över 4000 butiker i 63 länder.

Om ni verkligen vill komma till rätta med leverantörernas lagbrott och ge de kambodjanska sömmerskorna möjlighet till ett värdigt liv kan ni göra det fort. Vad är det som hindrar er?

Arild Hermstad

Tola Moeun

Ulrika Urey

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.