Nej, Moderaternas liberalism inte till salu

Tomas Tobé: Att ge S monopol på regeringsmakten är inte liberalt

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-12-31

Moderaterna är inte på väg att överge vårt liberala arv. Snarare förvaltar vi det genom att utveckla det efter en ny tid och nya samhällsproblem, vilket gör liberalismen relevant för fler, skriver Tomas Tobé.

DEBATT. Moderaterna är ett liberalkonservativt parti. På senare tid har vi dock från olika håll anklagats för att gå i alltför konservativ riktning – men Moderaternas liberalism är en grundmurad del av vår ideologi och framför allt är den inte till salu.

Kritiken saknar dessutom logik, när den klädd i dagens politiska språk utgörs av att liberala värderingar enbart kan försvaras genom att ge stöd till socialdemokratin; ett agerande som knappast driver Sverige i mer liberal riktning.

Låt mig konstatera att vi moderater kan bära och bejaka vårt liberala arv med stolthet:

För det första är det regeringar ledda av Moderaterna som i modern tid har omsatt liberalismen i praktiken. Vi har tagit strid mot socialism och värnat individens frihet samt marknadsekonomin när andra har sålt sig till högstbjudande. Vi tog Sverige in i EU och sänkte skatten för vanligt folk.

För det andra är det inte antiliberalt att utveckla politiken utifrån samhällsproblemen. Här är debatten om kriminal- och invandringspolitiken två talande exempel.

Regeringen har tappat kontrollen över brottsutvecklingen i Sverige. Då är det knappast antiliberalt att vara för en stark rättsstat, med hårda straff för de gängmedlemmar som nu hotar statens våldsmonopol i flera utsatta områden och tryggheten i hela samhället.

Detsamma gäller invandringen. Som liberal är jag i grunden positiv till rörlighet över gränserna. Men en alldeles för omfattande asylinvandring kombinerat med en dåligt fungerande integration leder till att människor fastnar i utanförskap, till segregation och till ett kostnadstryck på välfärden.

Att förespråka fortsatt hög invandring till Sverige innebär i praktiken att acceptera den pågående integrationskrisen. Det vore varken ansvarsfullt, trovärdigt eller särskilt liberalt.

Att utmåla kritik mot dagens förda invandrings- och kriminalpolitik som antiliberalt är också att indirekt anklaga en stor grupp väljare för att vara antiliberala. Det är inte att visa svenska väljare respekt, tvärtom.

För det tredje så kan inte viljan att få så mycket av sin politik genom riksdagen som möjligt likställas med att vara antiliberal. Detta är dock vad som sker när kritik riktas mot att Ulf Kristersson hade ett möte med Jimmie Åkesson och samtalade om kärnkraft, invandring och brottslighet.

Att söka stöd för sin politik hos andra demokratiskt valda partier borde vara en självklarhet för alla politiska partier och inte att likna vid att vara på väg att avveckla den liberala demokratin.

Jämfört med hur svenska partier agerar i Europaparlamentet är det väsensskilt. Då parlamentariker i praktisk handling försöker vinna stöd för sin politik hos andra, helt utan att vi skulle överge eller kompromissa bort våra värderingar.

Slutligen så kokar kritiken därför ned till att Moderaternas liberalism enbart tycks duga om vi stöttar den sittande socialdemokratiska regeringen.

Men som moderat, med liberala värderingar, vill jag hävda att svensk liberalism är illa ute om det bästa sättet att säkra en mer liberal samhällsutveckling är att ge Socialdemokraterna monopol på regeringsmakten.

Av allt att döma är det därför inte logik som präglar januariliberaler. Däremot tycks naivitet ha blivit en dygd.

Moderaterna är inte på väg att överge vårt liberala arv. Snarare förvaltar vi det genom att utveckla det efter en ny tid och nya samhällsproblem, vilket gör liberalismen relevant för fler.

Vi har visat tidigare att det är under moderat ledning som Sverige utvecklats i liberal riktning och det kommer vi att visa igen.


Tomas Tobé, Europaparlamentariker (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.