Israelisk frukt hjälper inte de cancersjuka

Debattören: Ica och Cancerfonden borde skämmas

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-10-31

Hur kommer det sig att Ica har valt frukt från ett land, som aktivt bidrar till att öka dödligheten hos cancerpatienter i Gaza? Känner Cancerfonden och Ica inte till fakta, eller struntar de kanske i verkligheten? skriver Ilan Cohen.

DEBATT. Dagligvarukedjan Ica säljer israelisk frukt till förmån för Cancerfondens Rosa bandet-kampanj. Cancerfonden har enligt egen utsago ”ett tydligt mål – att färre ska drabbas och fler ska överleva cancer”.

Hur kommer det sig då att Ica har valt frukt från ett land, som aktivt bidrar till att öka dödligheten hos cancerpatienter i Gaza? Känner Cancerfonden och Ica inte till fakta, eller struntar de kanske i verkligheten?

Sjukvården i Gaza är i ett katastrofläge, bland annat på grund av Israels mångåriga blockad. Elförsörjningen fungerar bara ett fåtal timmar per dag. Sjukhusen har begränsad tillgång till sjukvårdsmateriel och mediciner. Det är ju ingen hemlighet.

Det, som kanske är mindre känt, är att Israel hindrar svårt sjuka patienter, som inte kan få specialistvård i Gaza att nå sjukhus i Östra Jerusalem, Västbanken, självaste Israel eller andra länder.

Enligt aktuella rapporter från Världshälsoorganisationen, WHO, och den israeliska läkarorganisationen Physicians for Human Rights, PHR-I, så har 39 procent, alltså mer än 10 000 av alla tillståndsansökningar till behandling utanför Gaza avslagits av de israeliska myndigheterna under år 2018.

Nästan en tredjedel (32 procent) av patienterna var barn under 18 år. Nästan var fjärde cancerpatient (24 procent) fick inget utresetillstånd.

Forskningsresultat från WHO visar att cancerpatienter som behövde cellgiftsbehandling (kemoterapi) och/eller strålbehandling mellan 2015 och 2017 och som nekades utresetillstånd eller fick utresan förhalad, hade 1,45 gånger mindre chans att överleva, än de patienter som fick utresetillståndet enligt den ”normala” proceduren. Då ska man veta att en normal procedur tog 23 arbetsdagar 2018.

Enligt WHO-rapporten har en kvinna med bröstcancer 80 procents chans att överleva de första 5 åren om tumören upptäcks tidigt och behandlingen sätts in omgående. I Gaza överlever bara 65 procent av kvinnor med bröstcancer 5 år efter diagnosen.

Inte nog med det. År 2018 godkändes 5 256 utreseansökningar för 1 821 svårt sjuka barn, vars föräldrar förvägrades tillstånd att följa med till sjukhusen utanför Gaza. Barnen utsätts följaktligen för avancerade medicinska behandlingar och några av dem dör även utan att en förälder är med.

Den brittiska tidningen The Guardian skrev den 20 juni 2019 i en artikel med rubriken ”Ett sjukhus i Jerusalem där små barn dör ensamma” att ”sedan början av förra året har 56 bebisar från Gaza skilts från sina mammor och pappor, sex av dem dog utan att en förälder var med, enligt sjukhuset ”. Det handlar om Makassedsjukhuset i Östra Jerusalem.

Skulle en beslutsfattare på Cancerfonden eller Ica lämna sitt cancersjuka barn alldeles ensam på ett sjukhus? Svaret är självklart nej. Därför borde ni skämmas över ert val i Rosa bandet-kampanjen.

Det räcker inte att ta bort det Rosa bandet från den israeliska mangon. Det är dags att sätta ekonomisk och politisk press på Israel att avsluta blockaden av Gaza, sätta stopp för bosättningarna på Västbanken och inleda förhandlingar med den palestinska sidan för en rättvis fred.


Ilan Cohen, styrelseledamot Judar för israelisk-palestinsk fred


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Följ ämnen
Gaza