Jo, biståndet behövs för fredsarbetet

S och MP i replik om bistånd till Palestina

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2018-10-31

Inriktningen på det svenska biståndet - att stödja palestinsk statsbyggnad - har legat fast sedan 1990-talet. Arbetet riktas till att hjälpa det palestinska folket att forma en demokratisk, självständig palestinsk stat som samexisterar sida vid sida med Israel, skriver debattörerna.

REPLIK. Förra veckan publicerade människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) en rapport om mänskliga rättigheter i Palestina. Den ger en dyster bild av läget.

I sin debattartikel skriver Lars Adaktusson om rapporten och riktar kritik mot det arbete som Sverige under många år genomfört för de mänskliga rättigheterna som bland annat innefattar ett omfattande stöd till människorättsorganisationer i Israel och Palestina.

Det svenska biståndet till Palestina har bidragit till att ta fram rapporten Adaktusson hänvisar till. Minst en av de organisationer som får svenskt stöd har tagit fram underlag och fakta. Tidigare i år har HRW också publicerat rapporter som belyser israeliska bankers finansiering av bosättningar på palestinsk mark och den israeliska militärens våld mot palestinier i Gaza där fler än 200 dödats och över 21 000 skadats sedan i våras.

För oss är det självklart med fortsätta med det bistånd som bland annat möjliggör den här typen av rapporter. Stöd till utvecklingsarbetet och civilsamhället i Palestina är en lika självklar del av fredsarbetet som dialog med krav på demokrati och mänskliga rättigheter.

Inriktningen på det svenska biståndet - att stödja palestinsk statsbyggnad - har legat fast sedan 1990-talet. Arbetet riktas till att hjälpa det palestinska folket att forma en demokratisk, självständig palestinsk stat som samexisterar sida vid sida med Israel.

När vi lyfter problemen i det palestinska samhället är det också omöjligt att blunda för den israeliska ockupationen, något Adaktusson inte nämner.

Ockupationen, bosättningarna som breder ut sig, blockaden av Gaza och de återkommande våldsamma övergrepp mot palestinier som sker från Israels sida försvårar demokratiarbete och utveckling och slår hårt mot det palestinska folket.

Mänskliga rättigheter, internationell humanitär rätt och FN:s resolutioner måste följas och ockupationen hävas.

Trots Israels agerande finns det inget försvar att palestinska myndigheten och Hamas begår brott mot mänskliga rättigheter. Det måste lyftas fram och kritiseras. Och för det behövs det ett oberoende civilsamhälle.

Det palestinska ledarskapet måste göra betydande demokratiska framsteg i form av demokratiska val, respekt av yttrandefriheten, bekämpande av korruption, avståndstagande från våld samt respekt för de mänskliga rättigheterna och rättsstatens principer. Kvinnors inflytande i den politiska processen och civilsamhällets utrymme måste också öka.

Att dra tillbaka det palestinska biståndet skulle stjälpa snarare än hjälpa i det arbetet.
Annica Hjerling (MP), riksdagsledamot och utrikespolitisk talesperson
Anders Österberg (S), riksdagsledamot i utrikesutskottet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här

Följ ämnen
Israel